Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

4 Tips voor als u uw bedrijf gaat verkopen

Sommige ondernemers hebben net een bedrijf opgezet en staan alweer te popelen om iets nieuws te beginnen. Bent u ook een van die mensen wiens bedrijf op eigen benen staat, die klaar is voor een winstgevende overname en bij wie het begint te kriebelen? Waarschijnlijk beschouwt u het bedrijf dat u zou willen verkopen als uw levenswerk. Het is dan ook erg belangrijk dat u optimaal geïnformeerd en bij de tijd bent als u aan de onderhandelingstafel zit. We bespreken de vier meest gemaakte fouten:

1. Juiste inschatting

Eén van de grootste moeilijkheden is vast te stellen wat de waarde is van uw bedrijf.
Dat geldt niet alleen voor nu, maar zeker ook in de toekomst. Om later geen spijt te krijgen, is het belangrijk dat u een juiste inschatting maakt.

Uit onderzoek van Brookz Overname Barometer bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een mkb-bedrijf in het eerste half jaar van 2017 ongeveer 2,5 miljoen euro. Voor haast één op de vijf bedrijven gold een overnameprijs van maar liefst 10 miljoen euro of meer!

2. Te snel een overeenkomst tekenen

Het gros van de potentiële kopers zou graag uw onderneming willen overnemen zonder daarbij rekening te hoeven houden met meebiedende concurrenten. Vaak vragen zij om een intentieovereenkomst te tekenen. Op die manier hebben zij de gelegenheid om te inventariseren wat er allemaal is en kunt u in de tussentijd niet met andere partijen praten.

Over het algemeen geldt dat een koper een intentieovereenkomst minder bindend opstelt, zodat hij of zij het bod eventueel kan verlagen of zich volledig kan terugtrekken. Tekent u dus pas een overeenkomst als uw belang daarmee het beste gediend is en als u de beste kandidaat tegenover u hebt.

3. Doe-het-zelven

U denkt misschien bij uzelf: een gespecialiseerd juridische adviseur vraagt een enorm uurtarief voor zaken die u zelf het beste kent en ook het zelf zou kunnen afhandelen. Bedenk echter dat een bedrijfsovername een uiterst gespecialiseerd vakgebied is. Voor een vlekkeloze transitie is het vaak juist goed om er iemand bij te halen die niet emotioneel betrokken is bij de bedrijfsvoering. Een adviseur kost weliswaar wat geld, maar is vaak in staat om de beste deal te sluiten.

4. Niet zo makkelijk over te halen

Misschien is het aanlokkelijk om u bij een overnamebod zo star mogelijk op te stellen. Daarmee geeft u een potentiële koper wellicht het idee dat die extra moeite moet doen om uw bedrijf te krijgen, waardoor hij of zij het aanbod zal verhogen. In de praktijk werkt dat niet altijd. U loopt net zo goed het risico dat kopers afhaken en een andere overnamekandidaat zoeken.

Eenvoudig boekhouden

Wanneer u een nieuw bedrijf koopt, moet u ook de boekhouding bijhouden. Bij Offective kunt u uw boekhouding gemakkelijk online bijhouden. Startende zzp’ers kunnen een jaar gratis gebruik maken van deze tool. Overigens heeft iedereen de mogelijkheid om Offective 30 dagen gratis uit te proberen.

Reageren niet mogelijk.