De nieuwe privacywet (AVG): dit moet u weten!

Veel ondernemers hebben te maken met wachtwoorden en persoonsgegevens van hun klanten. Deze gegevens zijn veelal vertrouwelijk en moeten natuurlijk niet in handen van derden vallen. Het onderwerp privacy en gegevensbescherming staat hoog op de agenda in Den Haag en in Brussel. Volgend jaar gaat er een nieuwe wet in werking die gevolgen gaat hebben voor alle soorten ondernemers, van klein tot groot.

Algemene verordening gegevensbescherming

Vanaf 25 mei 2018 komt de bescherming van persoonsgegevens te vallen onder de Europese wetgeving. De Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zal dan worden vervangen door de Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze wetgeving is in 2016 al in werking getreden, maar is vanaf mei 2018 beboetbaar. Wat verandert er voor u als leidinggevende of ondernemer?

Meer verplichtingen

De AVG brengt meer verplichtingen met zich mee voor organisaties die met persoonsgegevens werken. Burgers en klanten krijgen meer privacyrechten en toezichthouders meer bevoegdheden. Dit brengt met zich mee dat organisaties en bedrijven goed zullen moeten kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden. Ondernemingen die de AVG overtreden riskeren straffen die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde omzet.

Toestemming om persoonsgegevens te verwerken

Organisaties hebben de afgelopen jaren tijd gehad om te voldoen aan de eisen van de AGV. Een belangrijke verandering is dat organisaties voortaan zullen moeten kunnen bewijzen dat zij geldige toestemming hebben om de persoonsgegevens van mensen te verwerken. Particulieren en klanten kunnen die toestemming net zo gemakkelijk geven als intrekken.

Een oud-klant kan bijvoorbeeld eisen dat u al zijn gegevens uit uw systemen haalt. U zult dit verzoek binnen 4 weken moeten uitvoeren of de persoon laten weten waarom u dit niet doet.

Documentatieplicht

Na de invoering van de AVG komt er een grotere verantwoordelijkheid bij de organisaties zelf te liggen. Zij moeten te allen tijde kunnen aantonen dat zij de Europese wet naleven (accountability). Daarom legt de AVG bedrijven een documentatieplicht op, zodat zij met de juiste documenten getuigenis kunnen afleggen van hun goede gedrag.

Hulpmiddelen om de wet na te leven

De AVG reikt organisaties hulpmiddelen aan om de nieuwe wet te kunnen naleven. Zo kunnen ondernemers gebruik maken van modelbepalingen voor de relatie tussen de verantwoordelijke en de verwerker van persoonsgegevens. Vanaf 25 mei 2018 hoeven gegevensverwerkingen niet langer te worden doorgegeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer informatie is te vinden op:

Neem tijdig actie

De nieuwe Europese wet ter bescherming van persoonsgegevens heeft dus nogal wat consequenties. In eerste instantie zullen alleen grote bedrijven strenger worden gecontroleerd, maar sluit niet uit dat ook zzp’ers gecontroleerd kunnen worden. Informeer daarom welke maatregelen u moet nemen en voorkom hoge boetes.

Offective is een online boekhoudprogramma dat een totaaloplossing biedt voor al uw bedrijfssoftware. Begin vandaag nog met een goede documentatie. Maak 30 dagen lang gratis kennis met Offective!

Reageren niet mogelijk.