Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Meldingen bij afsluiting boekjaar

Bij het afsluiten van een boekjaar kunt u een melding krijgen die u dient op te lossen voor de correcte afsluiting van dat boekjaar. In dit artikel laten wij zien hoe deze opgelost worden.

Foutmelding: Grootboekrekening xxxx heeft voor zijn typering een ongeldige balans.
Om deze melding op te lossen gaat u naar de module Boekhouding > Grootboekrekeningen en selecteert u de grootboekrekening waar u een melding over kreeg. Klik vervolgens op de knop Bewerken. Vervolgens verandert u achter Bezit/schuld het type. U kunt dit ook eenvoudig oplossen door op de knop Bepaal automatisch te klikken. Nu is de melding opgelost en dient u opnieuw te beginnen bij stap 1 hierboven.

Fout: grootboekkoppelingen zijn niet correct
Uit de controle kan blijken dat diverse grootboekkoppelingen van het oude naar het nieuwe boekjaar niet juist zijn. Dit kan onder andere het geval zijn wanneer u het boekjaar meerdere keren heeft geopend en gesloten en er bijvoorbeeld naamswijzigingen zijn gemaakt in grootboekrekeningen in het nieuwe jaar.

Als Offective voor u de juiste rekeningen heeft geselecteerd hoeft u niets te doen en kunt u naar de volgende stap gaan. Als Offective niet de juiste rekeningen heeft geselecteerd kunt u de de regel selecteren en op de knop Bewerken klikken. Vervolgens koppelt u hier de juiste grootboekrekening.

Reageren niet mogelijk.