Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Inkoopfacturen afletteren

In dit artikel laten wij u de meest gebruikelijke methoden zien waarmee u uw inkoopfacturen kunt afletteren. Met afletteren wordt bedoelt het op betaald zetten van uw (inkoop) facturen.

Uw banktransacties verwerkt u in uw boekhouding en gebruikt u om de inkoopfactuur af te letteren. Bankafschriften importeren of handmatig toevoegen doet u eenvoudig via het menu Boekhouding > Bankboek.

Bij het verwerken van de afschriften kiest u ervoor om het afschrift te ‘matchen met inkoopfacturen’. Kies uw inkoopfactuur en de factuur komt op betaald te staan.

Heeft de betaling contant, dus per ‘kas’ plaatsgevonden? Dan dient u deze af te letteren via uw kasboek:

 • Ga naar Boekhouding > Kasboek en klik op ‘Nieuw’ om een nieuwe kasboeking te maken.
 • Vul het bedrag in dat u heeft betaald en kies in het tabblad ‘Matchen’ voor ‘Matchen met inkoopfacturen’.
 • Achter ‘Is betaling voor’ voegt u nu de inkoopfactuur toe welke u op betaald wilt zetten.

Een andere manier om uw inkoopfactuur af te letteren is via een memoriaalboeking. Dit is niet gebruikelijk, aangezien u voor een correcte boekhouding de bedragen die betaald zijn normaliter verklaart via uw bank- of kasboek. Wilt u het toch via een memoriaalboeking afletteren, dan doet u dit als volgt:

 • Ga naar Boekhouding > Overig / Memoriaal.
 • Klik op de knop ‘Nieuw’ om een nieuwe memoriaalboeking te maken.
 • Kies bij ‘Selecteer dagboek’ voor ‘Memoriaal’ en geef uw boeking een omschrijving.
 • Maak nu de grootboekmutaties aan om uw crediteurenrekening af te boeken. Tegenover deze grootboekmutatie zet u de ontvangst op uw kas of bank grootboekrekening zoals te zien in onderstaand voorbeeld.
 • Klik nu op het tabblad ‘Koppelen met inkoop / verkoop’ en voeg hier achter ‘Is betaling van’ de inkoopfactuur toe die u op betaald wilt zetten.

Afletteren via Creditnota

Het komt soms voor dat u uw inkopen dient te retourneren. Met het aanmaken van een creditnota heeft u een ‘negatieve’ inkoopfactuur die u kunt gebruiken om een inkoopfactuur op betaald te zetten.

Creditnota voor inkoop maken

 1. Ga naar Boekhouding > Inkoopboek,
 2. Maak een inkoopboeking, vul bij alle bedragen een min-teken (-), de bedragen dienen overeen te komen met de te crediteren factuur,
 3. Sla de boeking nu op.

Creditnota verwerken

 1. Ga naar Boekhouding > Overig / Memoriaal,
 2. Klik op de knop ‘Nieuw’ om een nieuwe memoriaalboeking te maken,
 3. Kies bij ‘Selecteer dagboek’ voor ‘Memoriaal’ en geef uw boeking een omschrijving, bijvoorbeeld Creditnota verwerking #factuurnummer,
 4. Maak nu een grootboekmutatie aan om uw crediteurenrekening af te boeken met €0 Credit, maak daarna éénzelfde boeking aan maar dan €0 Debet,
 5. Klik nu op het tabblad ‘Koppelen met inkoop / verkoop’ en voeg hier achter ‘Is betaling van’ de inkoopfactuur toe die u op betaald wilt zetten en de credit nota, het totaal van beide zou €0 moeten zijn,
 6. Nu kunt u de boeking opslaan.

Reageren niet mogelijk.