Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Starten als zzp met een ww-uitkering: kan dat?

U wilt graag voor uzelf beginnen en u heeft momenteel een WW-uitkering? Dan zou dit de ideale gelegenheid kunnen zijn om eindelijk een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Eindelijk uw eigen onderneming beginnen, uw plannen en ideeën uitwerken en uitvoeren als zelfstandige.

Kunt u echter wel starten als ondernemer vanuit een ww-uitkering? In dit blog vertellen wij u hoe u kunt starten.

Ondernemen met behoud van uitkering

Niet iedereen met een goed idee, is ook een goede ondernemer. Voordat u besluit om voor uzelf te beginnen, is het verstandig om een gedegen onderzoek te doen. Zeker als zzp’er komen er veel zaken om de hoek kijken waar u misschien minder verstand van heeft. Als u een WW-uitkering heeft, is het ook een goed idee om te onderzoeken of u kunt starten vanuit deze WW-uitkering. Dit behoort namelijk niet voor iedereen tot de mogelijkheden, de UWV heeft hier een aantal voorwaarden aan gesteld. Informeer bij u contactpersoon hoe dit in uw situatie is.

Heeft uw toekomstige bedrijf bestaansrecht?

Als het UWV u de mogelijkheid heeft om een bedrijf te gaan starten, dan kunt u gaan starten met onderzoek. Allereerst is het belangrijk dat u heeft onderzocht of uw bedrijf bestaansrecht heeft. De haalbaarheid moet worden bekeken, welke verzekeringen en vergunningen heeft u nodig, wat worden de kosten en wie doet de boekhouding en de belastingzaken?

Een ondernemersplan schrijven, vraagt veel tijd en u kunt hiervoor toestemming vragen voor een ‘onderzoeksperiode’. Hier staat maximaal zes weken voor en als u toestemming krijgt, hoeft u in deze periode niet te solliciteren, met behoud van uw uitkering. Blijkt dat na een gedegen onderzoek dat u toch nog niet helemaal klaar bent om een eigen bedrijf te runnen, dan blijft u gewoon uw uitkering houden en dezelfde plichten.

Starten met de eigen bedrijf met behoud van WW

Wilt u wel starten met een eigen onderneming en zien het onderzoek en het ondernemersplan er positief uit? Dan kunt u eventueel in aanmerking komen voor een zogenaamde ‘startperiode’. Indien deze periode door uw startcoach wordt toegekend, heeft u maximaal 26 weken.

U hoeft dan niet te solliciteren, maar uw WW-uitkering is wel 29% lager. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. U kunt er ook voor kiezen om te starten met een ‘urenkorting’. Dan werkt u deels voor uzelf en voor het andere deel ontvangt u WW. Voor de uren waarvoor u WW ontvangt, moet wel gesolliciteerd worden.

Een accurate boekhouding opzetten

Welke optie ook op u van toepassing is, het is van belang dat u een gedegen administratie opzet. Zowel voor de belasting, als voor het UWV, maar zeker ook voor uzelf. Boekhouden is misschien niet uw sterkste kant, maar wel belangrijk om het bedrijf gezond te houden.

Gelukkig is er Offective met een speciale ZZP actie. Als ZZP’er kunt u hiermee een jaar lang gratis gebruik maken van onze modules! Bent u geen startende ZZP’er, maar wilt u Offective wél uitproberen? Maak dan een proefaccount aan en probeer het 30 dagen gratis!

Reageren niet mogelijk.