Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Wanneer kiest u voor een BV als ondernemer?

De rechtsvorm is de juridische vorm van uw onderneming. Wie relatief weinig risico loopt, kiest het beste voor een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof). Wilt u echter vanaf het begin zaken groot aanpakken, loopt u risico of wilt u investeerders aantrekken, dan is een Besloten Vennootschap (B.V.) of een holdingstructuur wellicht een betere optie. Het kiezen of aanpassen van een rechtsvorm bepaalt hoe uw bedrijf zich verder gaat ontwikkelen.

Veel ondernemers starten als zzp’er, omdat die gemakkelijk en voordelig is. Er zal echter een punt komen waarop het interessanter is om een BV te gaan oprichten. Wanneer u kiest voor een BV lichten we in dit artikel toe.

Persoonlijke aansprakelijkheid of liever niet?

Voor bedrijven met hoge investeringen en risico’s is een B.V. aantrekkelijk. Een B.V. bezit rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat het bedrijf de verplichtingen aangaat. Mocht het verkeerd lopen en er is geen sprake van wanbeleid, dan zijn de bestuurders en aandeelhouders beschermd tegen privé aansprakelijkheid. In geval er wanbeleid in het spel is, dan is de directie wel aansprakelijk met haar privévermogen.

Bij een eenmanszaak of vof is dat anders. In dit geval bent u volledig, dus ook privé aansprakelijk voor schulden en claims. Uiteraard is het risico dat u met uw bedrijf loopt volledig afhankelijk van het soort activiteiten dat u als onderneming ontplooit.

Fiscale voordelen

Een eenmanszaak als juridische rechtsvorm kiezen is aantrekkelijk vanwege de vele fiscale aftrekposten, zeker als u weinig winst maakt. Aftrekposten die fiscaal voordeel bieden zijn onder meer de startersaftrek (de eerste drie jaar), de zelfstandigenaftrek en de MKB Winstvrijstelling.

Mocht u echter binnen relatief korte termijn veel winst verwachten, dan is het fiscaal voordeliger om een B.V. op te starten. Het kantelpunt daarbij ligt tussen de € 120.000 en € 150.000. Het komt er op neer dat bij lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar de eenmanszaak voordeliger is dan een B.V., terwijl bij hogere winst een B.V. belastingtechnisch veel aantrekkelijker is.

Belastingen

Bij een B.V. gelden lagere belastingen dan bij een eenmanszaak. Bij een B.V. zijn er echter extra kosten: bijvoorbeeld het opstellen van de verplichte jaarrekening met de daarbij behorende accountantskosten. Bij een hogere omzet is een B.V. met een lager belastingtarief – ook bekend als de de vennootschapsbelasting – op een gegeven moment wel aantrekkelijker. Ook in het geval u na het opstarten van uw onderneming deze zou willen verkopen, dan is een B.V. voordeliger.

Een holdingstructuur wordt binnen Nederland het meest gekozen en in dit geval heeft u recht op de zogenoemde deelnemersvrijstelling. Dit houdt in dat u geen belasting betaalt bij de verkoop van uw aandelen.

BV of eenmanszaak

Zoals u heeft kunnen lezen heeft een BV een aantal aantrekkelijke kenmerken. Overleg echter goed met uw boekhouder of accountant of u van uw eenmanszaak een BV moet maken. Voor het gebruik van onze boekhoudsoftware maakt het niets uit! Probeer ons 30 dagen kosteloos uit!

Reageren niet mogelijk.