Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Het urencriterium voor ondernemers: zo werkt het

Om te kunnen profiteren van de zeer aantrekkelijke fiscale aftrekken voor zelfstandigen moet u wel voldoen aan het urencriterium. Daartoe dient minimaal 1225 uren te werken als ondernemer/zelfstandige. Ook moet u aantoonbaar maken dat het aantal uren daadwerkelijk is besteed om inkomsten te realiseren.

Het financieel belang van het urencriterium is vele duizenden euro’s per jaar. Zorg dus voor een goede en controleerbare vastlegging, anders loopt u het risico dat de Belastingdienst deze verwerpt. In dit blog leggen we uit hoe het urencriterium werkt en welke uren wel en niet meetellen.

Een goede vastlegging

Hoewel er geen verplicht formulier bestaat waarop u als ondernemer de uren dient vast te leggen, dient dit wel overzichtelijk, inzichtelijk en compleet te gebeuren. U kunt hiervoor een notitieboekje, Excel of onze online urenregistratiemodule gebruiken. Dit geldt immers voor uw hele administratie. Daarom is het noodzakelijk om altijd minimaal de volgende gegevens vast te leggen:

  • Datum
  • Tijdstippen: aanvang en einde
  • Totaal aantal uren
  • Uw activiteiten

Wanneer u de administratie bijvoorbeeld dagelijks bijhoudt, dan kunt u die uren opschrijven en daarbij de klant voor wie u werkt en de activiteiten die u heeft uitgevoerd. De uren dat u voor klanten aan het werk bent tellen natuurlijk ook mee voor het urencriterium.

Welke uren tellen mee?

Wij krijgen regelmatig de vraag van onze gebruikers welke uren zij mogen meetellen. In principe tellen alle uren mee die u daadwerkelijk bezig bent voor uw onderneming of zelfstandig beroep. Hierbij moet u dus o.a. denken aan:

  • Opdrachten voor klanten en reistijd
  • Bijwerken van uw administratie
  • Netwerkbijeenkomsten en acquisitiegesprekken
  • Nadenken over nieuwe ideeën
  • Marketingacties: bloggen, social media, website maken, ect
  • Overleg met klanten en leveranciers

Uren waarop u slechts beschikbaar bent, denk aan het wachten op een bericht of opdracht tellen echter niet mee. Gedurende een zwangerschap gelden bijzondere regels. Kijk dan ook goed welke uren u in de administratie opneemt. Natuurlijk kunt u de uren die u kwijt bent aan het bijhouden van de administratie zelf ook in de urenverantwoording opnemen. Probeer in elk geval om het urencriterium zo compleet en duidelijk mogelijk op te stellen.

Waarom uren bijhouden?

Als ondernemer heeft u diverse fiscale voordelen, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u dus aan het urencriterium voldoen, anders bent u volgens de Belastingdienst officieel geen ondernemer. De Belastingdienst kan bij twijfels over uw ondernemerschap langskomen voor een controle en dan moet u uw urenregistratie tonen. De inspecteur zal deze vervolgens beoordelen.

Houd de uren regelmatig bij

Om een goede urenregistratie af te kunnen leveren, is het belangrijk dat u dit regelmatig bijhoudt. Alleen zo houdt u overzicht en kunt u een kloppende urenadministratie opbouwen. Neem bijvoorbeeld een vast moment per dag of per week om de gewerkte uren te administreren.

Natuurlijk kunt u dit ook online doen. Probeer ons complete systeem nu 30 dagen gratis. Ben u zzp’er? Dan kunt u bij ons zelfs een jaar lang gratis online boekhouden. Kijk daarvoor op onze actiepagina.

Reageren niet mogelijk.