Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Spookfacturen: trap er niet in!

Recent gestart met uw onderneming of bent u inmiddels directeur van een klein bedrijfje? Vanzelfsprekend geeft u euro’s niet onnodig uit. U doet graag duurzame investeringen voor de toekomst en uiteraard is het uw streven om facturen op tijd te betalen. Soms betaalt u een factuur waarvan u denkt: is deze wel terecht?

Dit kan zomaar een spookfactuur zijn! Wat is een spookfactuur, hoe herkent u deze en waar let u op bij het inboeken van binnenkomende facturen?

Wat zijn spookfacturen?

Spookfacturen zijn rekeningen afkomstig van een oplichter. Dit betreft een nota voor bijvoorbeeld goederen en diensten die nooit zijn geleverd. Het is zelfs zo dat desbetreffende goederen en diensten niet eens bestaan! Ze worden onder meer verstuurd per post, maar soms worden de facturen ook per mail verstuurd. Veelal betreft het een aanbieding en als u daar overheen leest, loopt u al snel het risico om over te gaan tot een betaling die niet nodig is.

De drie meest voorkomende vormen van spookfacturen zijn:

  • Te mooie aanbiedingen, die eigenlijk een abonnement zijn.
  • Facturen die aanzetten om te gaan bellen naar een duur telefoonnummer.
  • Contributie die betaald moet worden.

Hoe herkent u spookfacturen?

Was u niet in afwachting van de factuur die u zojuist heeft ontvangen? Dan heeft u misschien te maken met een spookfactuur. Controleer daarom altijd de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer. Doe dit in combinatie met uw eigen administratie en het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Vaak is het bedrag op een spookfactuur niet hoger dan 250 euro. Ga vooral niet over tot betaling als u geen product of dienst heeft afgenomen. Bovendien is het belangrijk om niet te mailen of te mailen met het desbetreffende (fictieve) bedrijf. Het is beter om een melding te doen bij het meldpunt van acquisitiefraude.

Online boekhouden met Offective

Veel problemen met spookfacturen zijn tegen te gaan dankzij het online boekhoudprogramma Offective. U boekt nauwkeurig binnenkomende facturen in en u ziet vaak snel genoeg of ze terecht zijn. Het boekhoudprogramma is 30 dagen gratis uit te proberen en zzp’ers worden zelfs de mogelijkheid geboden om een jaar gratis te boekhouden.

Kortom, reden genoeg om te ontdekken wat het platform u biedt en van welke voordelen u profiteert! Maak direct kennis met Offective en ga aan de slag met zorgvuldig boekhouden.

Reageren niet mogelijk.