Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Nieuw idee: octrooi aanvragen of niet?

Als ondernemer denkt u altijd in kansen en zoekt u naar innovatieve oplossingen voor problemen in de markt. Staat u onder de douche en heeft u een geniaal idee? Als u een nieuw idee heeft, moet u dan gelijk octrooi aanvragen of is dat niet nodig? Hoe werkt een octrooirecht eigenlijk en wat kost dat.

Wat is een octrooi?

Een octrooirecht betekent dat u het exclusieve recht heeft op een uitvinding. Dat kan een product of een proces zijn. Om octrooi te kunnen aanvragen, moet het idee wel aan vier eisen voldoen die in de octrooirecht zijn opgenomen:

  • Het moet echt een uitvinding zijn
  • Het moet nog niet bestaan in de markt (nieuwheid)
  • Uitvinderswerkzaamheid / inventiviteit
  • Het moet industrieel toepasbaar zijn

Hoe kunt u een octrooi aanvragen?

Het aanvragen van een octrooi, ook wel patent genoemd, is een relatief moeilijk proces, vaak wordt hiervoor dan ook een speciaal bureau ingeschakeld. Een octrooi kan worden aangevraagd voor een speciaal gebied. Hiermee kunt u voorkomen dat uw concurrent het aan de andere kant van de wereld gaat namaken. Het verkrijgen van een wereldwijd octrooi is minder eenvoudig, maar het is wel mogelijk om eveneens op andere continenten een octrooi te verkrijgen.

Natuurlijk kan het hebben van een octrooirecht niet voorkomen dat iemand gebruik gaat maken van uw uitvinding of deze gaat kopiëren. Met een octrooi kunt u echter wel eenvoudiger een juridische procedure tegen de inbreuk te starten.

Wat is een uitvinding precies?

Bij een uitvinding denkt men vaak aan moderne laboratoria en grote onderzoeksteams die de wereld verbazen met technologische hoogstandjes. Feitelijk worden er echter iedere dag uitvindingen gedaan, soms op de meest onverwachte plaatsen. Als u iets unieks heeft bedacht, zet dit dan op papier en voorzie het van een datum. Publiceer uw uitvinding alleen niet op social media of op uw website.

Wanneer een octrooi aanvragen?

Als uw uitvinding voldoet aan de eisen van de octrooiwet is het nog steeds de afweging of het aanvragen van een octrooi zinvol is. Dit is vaak een kwestie van geld. Het aanvragen en in stand houden van een octrooi kan namelijk behoorlijk in de papieren gaan lopen. De indieningsbelasting en het verplichte onderzoek naar de stand der techniek varieert momenteel tussen de € 750 en € 2500 of meer. Verder is vooral de handhaving gedurende een langere tijd niet goedkoop. U zult een specialiseerde advocaat achter de hand moeten hebben die tegen uw concurrenten gaat optreden.

Globale kosten

Voor octrooi voor een periode van 25 jaar in Nederland moet u rekenen op € 25.000. De kosten voor een Europees octrooi of zelfs op meerdere continenten is een veelvoud van het vorige bedrag. Indien uw idee echter van grote economische waarde is, zullen de octrooirechten bescherming bieden tegen misbruik van derden van uw uitvindingen.

Maak vooraf een goede afweging

Gezien de kosten is het belangrijk om vooraf een goede afweging te maken of een octrooi aanvragen zinvol is voor uw idee. Een financiële balans is dan handig. Zorg dan ook voor een goede administratie. Met Offective kunt u eenvoudig online gaan boekhoudprogramma. Probeer het nu 30 dagen gratis!

Reageren niet mogelijk.