Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

10 Tips om een expert in boekhouden te worden

Wanneer u een bedrijf begint, komt daar onherroepelijk ook een administratie bij kijken. Boekhouden is niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn wel een paar kneepjes die u verder kunnen helpen.

Hieronder geven wij u tien handige tips om een expert te worden in boekhouden! Is het voor u allemaal te lastig, dan kunt u natuurlijk ook uw boekhouding uit handen geven aan een administratiekantoor welke werkt met Offective.

1. Verzamel informatie

Een boekhouding valt of staat met de juiste kennis van zaken. Hierbij gaat het niet alleen om de basisinformatie waarmee u de boekhouding beter begrijpt, maar ook om de informatie die u in de boekhouding gaat verwerken. Volg seminars of lees boeken.

2. Wacht niet te lang met beginnen

Van uitstel komt niet altijd afstel. De boekhouding is immers verplichte kost bij een bedrijf. Als u echter uit gaat stellen, zult u merken dat u zaken over het hoofd gaat zien. Voorkom dat en begin op tijd. Ook als u een periode geen winst heeft gemaakt moet u gewoon een BTW aangifte doen.

3. Werk ordelijk en bewaar alle zakelijke documenten

Door ordelijk te werken houdt u goed overzicht en bovendien vormen zakelijke documenten soms nodige bewijzen. Bewaar overeenkomsten, gespreksverslagen dan ook goed en leg mappen aan, digitaal of fysiek. U kunt deze informatie natuurlijk ook in de could opslaan.

4. Kies een tool die bij u past

Voor de boekhouding zijn er in deze tijd allerlei handige hulpmiddelen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw omzet en winst in één oogwenk checken en hoeft u niet alles zelf uit te rekenen. Dit zorgt voor meer zekerheid. Probeer Offective voor 30 dagen gratis!

5. Maak koppelingen

Waarom offertes maken in Excel en deze dan overtypen als factuur in een ander systeem. Werk vanuit één overzichtelijk systeem. Kijk ook of u koppelingen kunt maken met de bank om automatisch alle transacties van uw rekening uit te lezen.

6. Houd privé en zakelijk gescheiden

Het is verstandig om een aparte zakelijke rekening op te zetten en privé en zakelijk op alle gebieden gescheiden te houden. Een zakelijke rekening kost maar een paar euro per maand.

7. Denk aan de Belastingdienst

U begrijpt het al: de boekhouding dient volgens de gestelde wetgeving te gebeuren en daarom is het belangrijk om de regels van de Belastingdienst niet alleen te kennen, maar die ook toe te passen.

8. Zorg dat de administratie meerwaarde heeft

Een administratie geeft u inzage in het hart van uw bedrijf. Zorg er dan ook voor dat deze zo opgezet is dat u gemakkelijk gegevens kunt inzien, op elk gewenst moment. Door een goede boekhouding bij te houden heeft u inzicht in inkomsten en uitgaven.

9. Bepaal een vast moment

Houd een vast tijdstip voor de boekhouding, zodat er niet alleen een duidelijke lijn in zit, maar u ook niet de kans loopt om het te ver achter te laten lopen. Een zondagochtend zou bijvoorbeeld een goed moment kunnen zijn.

10. Wees nauwkeurig

Het is belangrijk om de gegevens exact in te voeren en ervoor te zorgen dat de boekhouding nauwkeurig en adequaat is. Let goed op de 6 en de 9. Deze worden nog wel eens omgedraaid.

Online boekhoudpakket

Door gebruik te maken van onze online boekhoudsoftware zult u een hoop rust krijgen. Achter de schermen zorgen wij dat iedere inkoop- of verkoop factuur op de juiste grootboekrekening terecht komt. Bekijk onze modules en probeer het 30 dagen kosteloos!

Reageren niet mogelijk.