Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Verkoopt u digitale producten? Let op nieuwe BTW regels!

Bent u een zzp’er die digitale producten verkoopt naar klanten in Europa? Let dan goed op de aangepaste btw-regels. Sinds 1 januari 2015 wordt de btw belast in het land welke uw klant als woon- of vestigingsplaats heeft aangegeven, ongeacht of die een ondernemer of een particulier is.

BTW op digitale producten

De nieuwe regels gelden voor alle digitale diensten zoals e-booken en trainingen, maar ook voor telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten. De veranderingen van de btw-regels zijn vooral van invloed op ondernemers die dergelijke diensten aan particulieren binnen de Europese Unie (EU) aanbieden en leveren.

Met het invoeren van een zogenoemde mini One Stop Shop-regeling (MOSS) probeert de Belastingdienst eventuele administratieve rompslomp te voorkomen. Hiermee kunnen ondernemers de btw over de geleverde digitale diensten via één lidstaat van de EU aangeven.

Btw-verlegd regeling ongewijzigd

De btw-verlegd regeling blijft ongewijzigd voor zaken met ondernemers. Particulieren kunnen echter geen btw-aangifte doen, wat betekent dat de btw-verlegd regel niet geldt in gevallen waarbij er sprake is van transacties met particulieren. Dergelijke zaken moeten bij de MOSS-regeling worden aangegeven.

Uitgangspunt van de Belastingdienst

Het uitgangspunt van de Belastingdienst is dat digitale diensten aan particulieren worden belast worden in het land waar de klant woont of is gevestigd. De woon- of vestigingsplaats dient u te bepalen op basis van de volgende zaken:

  • Plaats van vertrek van het personenvervoer
  • De fysieke locatie middels het adres
  • De plek waar de vaste lijn van de particuliere klant is geïnstalleerd
  • De plek waar de decoder is gevestigd of waar de viewing card naar toe is gestuurd
  • De landencode van de simkaart van de particuliere klant.

Wilt u van deze richtlijnen afwijken, dan kunt u eigenhandig de woon- of vestigingsplaats van de klant bepalen. In dat geval heeft u drie niet-tegenstrijdige bewijsmiddelen nodig, waaronder bankgegevens, het factuuradres en het internetprotocoladres (IP-adres).

Digitale producten verkopen

Verkoopt u dus digitale producten aan klanten in Europa, lees dan extra goed de regels van de Belastingdienst en dit rapport van de Europese Unie.

Wilt u Offective een jaar lang gratis gebruiken? Meld u dan vandaag nog aan!

Reageren niet mogelijk.