Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Verkoopdagboek

In dit artikel laten wij u zien hoe u met het Verkoop(dag)boek kunt werken.

Als u binnen Offective alleen de module boekhouding heeft en niet de module facturatie omdat u uw facturen / verkopen op een andere manier aanmaakt dan kunt u uw verkopen toch toevoegen in Offective om uw boekhouding volledig te voeren. Deze boekingen zet u in het Verkoop(dag)boek.

Ga in het menu naar Boekhouding > Verkoopboek en klik op ‘Nieuw’. Er opent een scherm waarin u de volgende gegevens kunt invullen:

  • Relatie: zoek hier de relatie op waar u een verkoop aan heeft gedaan. Staat deze relatie nog niet in Offective? Klik dan op de ‘+’ knop achter dit veld.
  • Factuurdatum: hier vult u de datum in van de verkoop.
  • Factuurnummer: het factuurnummer wordt automatisch bepaald. Wilt u dit niet? Klik dan op het icoontje achter het veld en vul het factuurnummer in van de verkoopboeking.
  • Koppel aan project: als u gebruik maakt van de module projectmanagement binnen Offective dan kunt u deze verkoopboeking aan een project koppelen. Dit wordt dan onder andere gebruikt voor de nacalculatie van een project. Als u niet gebruik maakt van de module projectmanagement kunt u dit veld leeg laten.
  • Opmerking: hier kunt u optioneel een opmerking plaatsen.
  • Voeg factuur toe: als u een factuur heeft die hoort bij de verkoop kunt u deze hier uploaden, om zo uw hele boekhouding compleet op één plek te hebben.

Als u bovenstaande velden heeft ingevuld dan kunt u het bedrag van de verkoop toevoegen samen met het bijbehorende btw-percentage. Er wordt een standaard omzetrekening getoond. Wilt u dat hier een andere omzetrekening wordt getoond of helemaal niets wordt getoond? Dan kunt u dit instellen via Boekhouding > Instellingen > Verkoop (dagboek) instellingen. Heeft u diverse ‘factuurregels’ of wilt u bijvoorbeeld op meerdere omzetrekeningen boeken? Dan klikt u op de knop ‘Regel toevoegen’ om een extra bedrag in te vullen. Klik vervolgens op ‘Opslaan’ of ‘Opslaan en sluiten’ als u de verkoopboeking definitief wilt maken.

Als u de verkoopboeking heeft toegevoegd dan zal daar op een gegeven moment naar alle waarschijnlijkheid ook een ontvangen betaling tegenover moeten staan. Wellicht heeft u het bedrag ontvangen via de bank of in contanten. Via het Bank(dag)boek, Kas(dag)boek en het Overig/memoriaal kunt u deze boekingen afletteren.

Dit doet u bij het Bank & Kas(dag)boek door voor Matchingtype: Matchen met Verkoopfacturen / Storneringen te kiezen en daar één of meerdere verkoopfacturen aan te koppelen. Vervolgens kunt u de boeking (na het controleren van de bedragen) opslaan & sluiten.

Bij een Overig/memoriaal boeking kunt u onder tabblad Koppelen met Inkoop/Verkoop uw verkoopfacturen met Is ontvangst voor koppelen aan één of meerdere facturen. Daarna dient u onder tabblad Grootboekmutaties bijvoorbeeld uw bank te Debiteren en uw Verkooprekening te crediteren.

Heeft u een verkoopboeking toegevoegd op bovenstaande manier en moet u de boeking crediteren, omdat bijvoorbeeld het product wat u had verkocht weer is teruggestuurd? Dan kunt u dit eenvoudig op de volgende manier doen. Maak dan een nieuwe verkoopboeking aan waarbij u bij alle bedragen een min-teken (-) zet. Als u deze boeking dan opslaat dan heeft u een credit verkoopboeking gemaakt.

Reageren niet mogelijk.