Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Nieuw of historisch boekjaar openen

In dit artikel laten wij zien hoe u nieuwe of historische boekjaren kunt toevoegen met alleen de module Facturatie. In de module Boekhouding kunt u op een vergelijkbare manier een nieuw of historisch boekjaar toevoegen. U vindt deze mogelijkheid terug in de Boekhouding > Instellingen > en dan Boekjaren & afsluiten boekjaar.

Nieuw boekjaar

Komt het nieuwe boekjaar eraan en wilt u tijdig een nieuw boekjaar aanmaken? In de module Boekhouding en Facturatie heeft u daar de mogelijkheid voor.

  • Boekhouding > Instellingen > Boekjaren & afsluiten boekjaar en klikt u op ‘Open nieuw boekjaar’,
  • Deze optie selecteert u als u alleen Facturatie heeft: U kunt deze mogelijkheid ook terugvinden onder Facturatie > Instellingen > Facturatie instellingen > Boekjaren,
  • Vul vervolgens alle velden in en klik op de knop ‘Open nieuw boekjaar’, en
  • Nu heeft u het nieuw boekjaar aangemaakt en kunt u rechts bovenin uw scherm wisselen naar dit boekjaar om daar boekingen in te gaan doen.

Let op: als u gebruik maakt van vrijval (automatisch spreidden) of periodieke facturatie dan is het belangrijk dat u tijdig het nieuwe boekjaar aanmaakt. De bovenstaande boekingen kunnen niet plaatsvinden mocht er geen boekjaar beschikbaar zijn om deze boekingen in te doen.

Historisch boekjaar

Wilt u uw oude administratie toevoegen aan uw account of historische boekingen met terugwerkende kracht invoeren? Dan dient u eerst een historisch boekjaar aan te maken, voordat u boekingen kunt gaan maken in dat oude boekjaar.

Een historisch boekjaar kunt u aanmaken via de module Boekhouding of Facturatie:

  • Boekhouding > Instellingen > Boekjaren & afsluiten boekjaar en klikt u op ‘Historisch boekjaar toevoegen’,
  • U kunt deze mogelijkheid ook terugvinden onder Facturatie > Facturatie instellingen > Boekjaren,
  • Vul vervolgens alle velden in en klik op de knop ‘Boekjaar openen’,
  • U heeft hier ook de mogelijkheid te kiezen op basis van welk boekjaar u de inrichting wilt overnemen, dit refereert aan de grootboekrekeningen en btw-percentages die in dat specifieke boekjaar staan (en die overgenomen dienen te worden), en
  • Nu heeft u het historische boekjaar aangemaakt en kunt u rechts bovenin uw scherm wisselen naar het historische boekjaar om daar boekingen in te gaan doen.

Let op: u dient altijd een boekjaar aan te maken voorafgaand aan een bestaand boekjaar. Heeft u bijvoorbeeld dus boekjaar 2018 in Offective als eerste boekjaar? Dan dient u eerst boekjaar 2017 aan te maken, dan boekjaar 2016, enzovoorts.

Reageren niet mogelijk.