Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Margeregeling

In dit artikel leggen we uit hoe u gebruik kunt maken van de margeregeling in Offective. U berekent de btw, in het geval van de margeregeling, niet over uw omzet, maar over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs, de winstmarge. Verkoopt u met winst, dan is uw winstmarge positief en moet u hierover btw betalen.

Allereerst dient u twee grootboekrekeningen aan te maken, namelijk: ‘Inkoop margegoederen’ en ‘Verkoop margegoederen’

U kunt dit doen door naar module Boekhouding te gaan > Grootboekrekeningen > en klik op de knop ‘Nieuw’. Hier vult u de volgende velden in:

 • Nummer: hier vult u een grootboekrekeningnummer in, dit kunt u zelf bepalen.
 • Naam: hier vult u de naam van de grootboekrekening in, dus ‘inkoop margegoederen’ of ‘verkoop margegoederen’.
 • Balans / resultaat: hier kiest u voor ‘Resultatenrekening’.
 • Omzet / kosten: hier klikt op u de knop ‘Bepaal automatisch’.

Zodra u beide grootboekrekeningen heeft toegevoegd zijn we met dit onderdeel klaar.

Stel u handelt in tweedehands auto’s en u koopt een auto in voor € 2500,- dan dient u deze aankoop in te boeken via het menu item Boekhouding > Inkoopboek. Vul alle gegevens in en kies bij de inkoopregels voor rekening ‘Inkoop margegoederen‘ en kies bij selecteer btw ‘0%‘.

Zodra u de auto voor bijvoorbeeld €5000,- doorverkoopt dan dient u deze verkoop ook in Offective toe te voegen. Indien u een factuur maakt dan kunt u dit doen via het menu item Facturatie. Indien u geen factuur maakt of indien u de factuur niet in Offective maakt maar in een ander programma, dan kunt u deze verkoop toevoegen via module Boekhouding > Verkoopboek.

Let op: selecteer hier de rekening ‘Verkoop margegoederen‘ en kies nogmaals voor een btw-percentage van 0%.

Zodra een btw-periode is verstreken moet u de btw uitrekenen voor die periode. Allereerst dient u het verschil tussen de verkopen en de inkopen van een bepaalde periode te berekenen. Stel u wilt btw gaan betalen over kwartaal 1 van 2018 dan moet u weten wat het verschil is tussen de rekening ‘Verkoop margegoederen’ en ‘Inkoop margegoederen’ in de periode 01-01-2018 t/m 31-03-2018.

 1. Dit kunt u zien door te gaan naar het module Boekhouding > Rapportages > Grootboekkaart. Selecteer hier beide grootboekrekeningen en vul bij datum in 01-01-2018 t/m 31-03-2018. Klik dan op ‘Genereer en download’, en
 2. Bekijk vervolgens van beide rekeningen het ‘bedrag van mutaties’ en reken het verschil uit. In ons voorbeeld is het verschil € 5000,- min € 2500,- is € 2500,-. Over € 2500,- dienen we vervolgens handmatig de btw uit te rekenen. Dit doen we door de volgende rekensom bij een percentage van 21%: € 2500,- / 121 x 21 % = € 433,88. We moeten over deze periode dus € 433,88 btw afdragen en dit bedrag halen we ook van de winst af. De winst wordt hierdoor € 2066,12.

Dit gaan we inboeken via een memoriaalboeking. Ga hiervoor naar module Boekhouding > Overig / Memoriaal > en dan ‘Nieuw’. Vul hierbij de volgende velden in:

 • Boekingsdatum: hier vult u de datum in van de laatste dag van de btw-periode. In het voorbeeld van de auto dus 31-03-2018.
 • Selecteer dagboek: hier kiest u voor ‘Memoriaal’.
 • Omschrijving: hier vult u bijvoorbeeld het volgende in: ‘Berekende btw over de margegoederen van de periode 01-01-2018 t/m 31-03-2018.’
 • Grootboekmutaties:
  • Verkoop margegoederen: € 433,88 debet.
  • Af te dragen BTW hoog (1500): € 433,88 credit

Nadat u dit heeft ingevuld heeft u de margeregeling op een juiste manier toegepast en kunt u een juiste btw-aangifte aanmaken via module Boekhouding > Btw- en ICP-aangifte.

Reageren niet mogelijk.