Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Kasboek

In dit artikel leggen we u meer uit over het kasboek en hoe u een kasboeking kunt toevoegen en deze vervolgens direct kunt verwerken in uw boekhouding. Een kasboeking is een betaling van contant geld aan u of door u aan een crediteur.

Om uw kas boeking toe te voegen gaat u in het menu naar: Boekhouding > Kasboek > klik dan op de knop ‘Nieuw’. Hier kunt u de volgende velden invullen:

  • Boekingsdatum: hier vult u de datum in waarop u de kas transactie heeft plaatsgevonden,
  • Boekingsnummer: dit is een opeenvolgend nummer en kunt u optioneel wijzigen. Heeft u bijvoorbeeld een bonnetje? Dan kunt u op dit bonnetje het boekingsnummer schrijven, zodat u snel het bonnetje kunt vinden wat hoort bij de kas transactie,
  • Bedrag: hier vult u het bedrag in van de transactie. Ook vult u hier in of het gaat om een betaling (Af) of om een ontvangst (Bij), en
  • Omschrijving: hier vult u optioneel een omschrijving in van de desbetreffende kasboeking.

Nu kunt u het ontvangen of betaalde bedrag direct matchen met bijvoorbeeld een inkoopfactuur of verkoopfactuur. U heeft hier de volgende mogelijkheden voor beschikbaar:

  • Op vaste grootboekrekening: voor als u de kasboeking direct aan een grootboekrekening wilt koppelen,
  • Matchen met verkoopfacturen / stornering: voo als u de kasboeking aan een verkoopfactuur wilt koppelen om zo de verkoopfactuur af te letteren (op ontvangen te zetten),
  • Matchen met inkoopfacturen: voor als u de kasboeking aan een inkoopfactuur wilt koppelen om zo de inkoopfactuur af te letteren (op betaald te zetten), en
  • Geavanceerde match: voor als u de transactie zelf wilt wegboeken via diverse journaalpost regels / eigen grootboekmutaties.

Kiest u bijvoorbeeld voor: ‘Matchen met verkoopfacturen’ dan dient u de verkoopfactuur die hoort bij de banktransactie toe te voegen. De verkoopfacturen die u dan heeft gekoppeld wordt met het bedrag dat u bijboekt op betaald gezet. Dit mogen ook gedeeltelijke betalingen zijn.

Reageren niet mogelijk.