Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

ICP aangifte

Met de module Boekhouding van Offective kunt u snel uw opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP-aangifte) indienen bij de belastingdienst. In dit artikel leggen wij uit hoe dit werkt.

Intracommunautaire Prestaties boeken

In de module Facturatie (of Boekhouding) kunt u facturen en/of verkoopboekingen toevoegen aan Offective. Bij een intracommunautaire prestatie verkoopt u een dienst of goed aan een rechtspersoon met BTW-nummer die buiten Nederland actief is maar zich wel binnen de Europese Unie bevindt. U dient bij uw verkopen aan deze relaties een BTW-percentage te gebruiken dat gekoppeld is aan aangifte categorie 3b. Afhankelijk van de boekingsdatum zal de desbetreffende factuur en/of verkoopboeking verschijnen op de ICP-aangifte.

Om de ICP-aangifte berekening voor een periode te bekijken gaat u naar de module Boekhouding > Btw- en ICP-aangifte > tabblad ICP-aangifte. U kunt nu de ICP-aangifte voor een periode berekenen, hiervoor klikt u op de knop ‘Nieuw’. Nu kunt u de volgende gegevens invullen:

  • Omschrijving: hier vult u de omschrijving in van de ICP-aangifte. Bijvoorbeeld: ICP-aangifte kwartaal 3 2018.
  • ICP periode: hier kunt u kiezen uit ‘Baseer op btw-aangifte’ of ‘Handmatige periode’. Vul hier in wat voor u van toepassing is.
  • Periode start / Datum van: hier vult u de periode in van de ICP-aangifte of bij ‘Handmatige periode’ de start- en einddatum van de ICP-aangifte.

Klik nu op de knop ‘ICP-aangifte berekenen’. Na de berekening ziet u een overzicht met relaties, btw-nummers en de bedragen van de leveringen of de diensten. Deze relaties met bijbehorende bedragen kunt u opgeven bij de Belastingdienst. U kunt er ook voor kiezen om dit elektronisch te doen, met de elektronische ICP-aangifte kunt u met één druk op de knop de ICP-aangifte versturen naar de Belastingdienst.

Let op: alleen boekingen die op een juiste manier zijn verwerkt én als u leveringen heeft gedaan naar btw-plichtige klanten uit andere EU-landen binnen de door u opgegeven periode verschijnen op de ICP-aangifte.

Is het moment aangebroken om de ICP-aangifte in te dienen en wilt u dit op een gemakkelijke en snelle manier, elektronisch doen? Volg dan onderstaande stappen om uw ICP-aangifte in te dienen.

  1. Ga in het menu naar Boekhouding > Btw- en ICP-aangifte > Tabblad ICP-aangifte,
  2. Klik op ‘Nieuw’, vul alle velden in en klik vervolgens op de knop ‘ICP-aangifte berekenen’,
  3. Uw aangifte wordt nu berekend en een overzicht van de aan te geven bedragen wordt getoond, en
  4. Controleer de vakken goed en klik daarna op het tweede tabblad ‘Elektronische aangifte (Belastingdienst)’.

Nu komt u in een scherm waarin u goed alle tekst dient te lezen. Hierin staat uitgelegd dat wij eenmaal moeten verifiëren dat u degene bent die voor uw bedrijf de aangifte mag doen bij de Belastingdienst. Hiervoor dient u een KvK uittreksel te uploaden. Na een controle door ons (hier krijgt u bericht over per e-mail) kunt u gebruik gaan maken van de elektronische ICP-aangifte. U kunt nu elektronische uw ICP-aangifte doen.

Reageren niet mogelijk.