Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Grootboekrekeningen

In dit artikel geven we uitleg over de mogelijkheden binnen het grootboekrekeningschema (voor wat betreft het aanmaken van rekeningen, bewerken, wijzigen, inzien enzovoorts). Maximale flexibiliteit binnen Offective door eenvoudig het rekeningschema te wijzigen of uit te breiden.

Het kan zijn dat u een extra grootboekrekening wilt aanmaken. Een grootboekrekening kunt u aanmaken via het menu Boekhouding > Grootboekrekeningen > Klik op de knop ‘Nieuw’. Hierbij kunt u de volgende velden invullen:

  • Nummer: hier vult u een grootboekrekeningnummer in. Lees vooral ook de informatie achter het i-icoontje voor met informatie over de gebruikelijke grootboekrekeningnummers.
  • Naam: vul hier de naam in van de grootboekrekening.
  • Balans / resultaat: vul hier in of het een balansrekening betreft of een resultatenrekening. Let op dat balansrekeningen een waarde of schuld vertegenwoordigen. Een resultatenrekening vertegenwoordigd omzet of kosten.
  • Btw-rekening: vul hier in of de rekening die u aanmaakt een btw rekening is. Dit is van belang voor het afsluiten en openen van een boekjaar.
  • Bezit / schuld: als u in de stap hierboven heeft gekozen voor balansrekening kunt u hier invullen of de rekening een bezit of schuld betreft. Dit kan in bepaalde gevallen allebei dus u kunt dit ook laten berekenen door Offective door op de blauwe knop ‘Bepaal automatisch’ te klikken.
  • Omzet / kosten: als u in de stap hierboven heeft gekozen voor resultatenrekening kunt u hier invullen of de rekening een omzet- of kostenrekening betreft. Dit kan in bepaalde gevallen allebei dus u kunt dit ook laten berekenen door Offective door op de blauwe knop ‘Bepaal automatisch’ te klikken.

Na het invullen van bovenstaande velden dient u alleen nog op ‘Opslaan’ te klikken en de grootboekrekening is aangemaakt. Een grootboekrekening wijzigen kunt u via het menu Boekhouding > Grootboekrekeningen > Selecteer een grootboekrekening en klik op de knop ‘Bewerken’.

Standaard zien gebruikers met de module Boekhouding alle beschikbare grootboekrekeningen. Afhankelijk van het aantal rekeningen dat u hanteert kan het handig zijn om alle lege, ‘ongebruikte’ grootboekrekeningen te verbergen.  Dit doet u via: Boekhouding > Instellingen > Grootboekrekeningen instellingen > Rekeningen verbergen (tweede tabblad) > Plaats een vinkje achter ‘Verberg ongebruikte grootboekrekeningen’.

Rekenschema importen

Het rekenschema dat u standaard krijgt van Offective is goed te gebruiken als basis, het is echter mogelijk als u zelf een eigen schema heeft (bijvoorbeeld van uw boekhouder) om deze te hanteren. Dit kunt u terugvinden in ons rekenschema importeren artikel.

Grootboekmutatie template

Heeft u maandelijks terugkomende Overig/memoriaal boekingen, correcties of andere handelingen die vaker voorkomen? Met de grootboekmutatie template kunt u deze handelingen versimpelen.

Een template maakt u via Boekhouding > Instellingen > Memoriaal (dagboek) instellingen > Grootboekmutatie-templates > Nieuw.

We geven de template een naam, bijvoorbeeld: ‘Creditnota’. Vervolgens gaan we alle grootboekrekeningen invullen met de juiste regel type (debet of credit). Hiervoor moeten we we klikken op de knop ‘Nieuw’. Er opent vervolgens een nieuw scherm waarin u het volgende kunt invullen:

  • Grootboekrekening: hier vult u de grootboekrekening in. Als de grootboekrekening die u wilt selecteren er niet tussen staat, kunt u een nieuwe grootboekrekening maken via: Boekhouding > Grootboekrekeningen > Nieuw.
  • Regel type: hier vult u in of het bedrag dat u daar in het vervolg op wilt boeken debet of credit is.
  • Bedrag (optioneel): hier vult u het bedrag in dat u in het vervolg wilt boeken. Dit kan uiteraard altijd verschillen, dus dit veld is optioneel.

Als u de regel heeft toegevoegd, kunt u klikken op de knop ‘Opslaan’. Als u meer regels wilt toevoegen dan herhaalt u bovenstaande. Vervolgens moet u nog opgeven voor welk dagboek de grootboekmutatie template beschikbaar is. U kunt deze toevoegen via het tweede tabblad.

Hier kunt u kiezen voor memoriaal. Als u een ander dagboek wilt selecteren dan kunt u deze aanmaken via Boekhouding > Instellingen > Memoriaal (dagboek) instellingen > Memoriaaldagboeken > Nieuw. Klik vervolgens op de knop ‘Opslaan’ om de grootboekmutatie template die u zojuist heeft aangemaakt op te slaan.

Reageren niet mogelijk.