Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Btw-migratie (2018 > 2019)

In dit artikel leest u hoe u rond de komende jaarwisseling het lage btw tarief van 6% naar 9% kan veranderen als u onderhevig bent aan het Nederlandse belastingstelsel.

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw tarief van 6% naar 9%. Voor u als ondernemer betekent dit dat uw administratie hiervoor gereed moet zijn. Hieronder omschrijven wij per module wat u hiervoor moet doen.

Btw-migratie met module Boekhouding

Als u de module Boekhouding afneemt dient u eerst te wisselen naar boekjaar 2019. Heeft u boekjaar 2019 nog niet aangemaakt? In het artikel, Nieuw of Historisch boekjaar openen, leest u hoe dit werkt.

Zodra boekjaar 2019 is aangemaakt kunt u rechtsboven op uw huidige boekjaar klikken om te wisselen:

Op het dashboard van uw administratie in 2019 verschijnt nu de onderstaande melding. Om de migratie door te zetten volgt u vervolgens de onderstaande stappen:

Btw-migratie stappen module Boekhouding

 1. Klik op de “Start de btw migratie” op het dashboard van uw administratie in 2019.
 2. Op het scherm dat verschijnt “Controleer de nieuwe percentages” krijgt u de mogelijkheid de nieuwe lage tarieven voor in- en verkoop (9%) te controleren.
 3. Staat alles goed? Klik dan op “Opslaan & verder”, anders past u de percentages aan.
 4. In het volgende scherm “Producten converteren naar nieuwe 9% btw-percentage” vindt u een overzicht van alle producten / diensten binnen uw administratie die een in- en/of verkoop btw-percentage van 6% laag hebben.
 5. Het wijzigen van het laag tarief heeft enkel effect voor 2019 en de daaropvolgende jaren, uw eerdere jaren blijven uiteraard op de oude 6% staan.
 6. Zodra u gereed bent om de btw-migratie door te zetten klikt u op “Ja, doorgaan”.
 7. Afhankelijk van het aantal producten kan het eventjes duren, zodra alles gereed is krijgt u de melding “De producten zijn succesvol omgezet naar het nieuwe 9% percentage.”.
 8. In de module Producten hebben al deze producten in 2019 nu het nieuwe lage btw-tarief, deze kunt u vanaf dat moment gaan gebruiken.

Let op: als u eerder heeft aangegeven “Deze melding niet meer weergeven.” of “Nee, overslaan” dan kunt u middels de module Producten > Instellingen > tabblad Producten btw migratie 2019, de btw-migratie alsnog in werking stellen.

Btw-migratie met module Facturatie

Ook als u alleen werkt met de module Facturatie geldt dat u een nieuw boekjaar 2019 dient aan te maken en daar naartoe moet wisselen. In het artikel, Nieuw of Historisch boekjaar openen, leest u hoe dit werkt.

Zodra boekjaar 2019 is aangemaakt kunt u rechtsboven op uw huidige boekjaar klikken om te wisselen:

Nu kunt u de volgende stappen volgen om de btw-migratie door te zetten.

Btw-migratie stappen module Facturatie

 1. Ga naar de module Producten en klik op “Instellingen”,
 2. Ga nu naar tabblad “Producten btw migratie 2019”,
 3. In dit tabblad “Producten converteren naar nieuwe 9% btw-percentage” vindt u een overzicht van alle producten / diensten binnen uw administratie die een in- en/of verkoop btw-percentage van 6% laag hebben,
 4. Het wijzigen van het laag tarief heeft enkel effect voor 2019 en de daaropvolgende jaren, uw eerdere jaren blijven nog op 6% staan,
 5. Zodra u gereed bent om de btw-migratie door te zetten klikt u op “Ja, doorgaan”,
 6. Afhankelijk van het aantal producten kan het eventjes duren, zodra alles gereed is krijgt u de melding “De producten zijn succesvol omgezet naar het nieuwe 9% percentage.”,
 7. In de module Producten hebben al deze producten in 2019 nu het nieuwe lage btw-tarief, deze kunt u vanaf dat moment gaan gebruiken op uw facturen.

Btw-migratie met alleen de module Verkoop (manager / medewerker) of Producten

Heeft u alleen de module Verkoop of Producten? Volg dan de onderstaande stappen volgen:

 1. Klik op de “Start de btw migratie” op het dashboard van uw administratie in 2019.
 2. Het systeem creëert nu twee lage btw-tarieven van 9%, één voor in- en één voor verkoop,
 3. In dit scherm “Producten converteren naar nieuwe 9% btw-percentage” vindt u een overzicht van alle producten / diensten binnen uw administratie die een in- en/of verkoop btw-percentage van 6% laag hebben,
 4. Zodra u gereed bent om de btw-migratie door te zetten klikt u op “Ja, doorgaan”,
 5. Afhankelijk van het aantal producten kan het eventjes duren, zodra alles gereed is krijgt u de melding “De producten zijn succesvol omgezet naar het nieuwe 9% percentage.”,
 6. U kunt de Producten nu gebruiken op offertes en orderbevestigingen met het nieuwe percentage of in het overzicht van uw producten.

Reageren niet mogelijk.