Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Beginbalans invoeren

Gaat u beginnen met de module Boekhouding en heeft u een (begin)balans van uw administratie? In dit hulpartikel laten wij zien hoe u een beginbalans inboekt.

Dagboek aanmaken (optioneel)

U kunt optioneel een Overig / Memoriaal dagboek aanmaken om de beginbalans boeking(en) op te boeken. Het aanmaken van een nieuw dagboek doet u via het menu:

  1. Ga naar de module Boekhouding,
  2. Ga naar de Instellingen,
  3. Klik op de Memoriaal (dagboek) instellingen,
  4. Klik op Nieuw en maak het dagboek aan,
  5. Geef dit dagboek een naam (bijvoorbeeld Beginbalans) en geef het een nummer, en
  6. Nu kunt u opslaan.

Beginbalans invoeren

Nu kunt u een beginbalans invoeren door te gaan naar het Overig / Memoriaal. Deze is te vinden onder module Boekhouding > Overig / Memoriaal. Hier kunt u via één boeking uw complete beginbalans invoeren. Klik op de knop Nieuw, en selecteer het dagboek dat u zojuist heeft aangemaakt.

Vervolgens kunt u in het tabblad Grootboekmutaties met de knop Nieuw de journaalposten aanmaken met daarin het beginsaldo per grootboekrekening. U kunt nu aan de debet en credit-zijde de bedragen inboeken. Het saldo aan beide zijde van de beginbalans dient altijd gelijk te zijn, dus in balans.

  • Let op: u kunt op elk moment een beginbalans invoeren. Wilt u een beginbalans invoeren van 2017 dan kunt u bij de datum bijvoorbeeld 01-01-2017 invullen. Let op, hiervoor moet u wel werken in het boekjaar 2017. Deze kunt u aanmaken onder de Instellingen van de module Boekhouding en dan Boekjaren & afsluiten boekjaar.

Reageren niet mogelijk.