Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Afsluiten en openen boekjaar

In dit artikel leest u hoe u eenvoudig een boekjaar kunt toevoegen aan uw boekhouding, een boekjaar kunt openen en afsluiten. Heeft u geen boekhouding? Lees dan de instructies voor de module Facturatie.

Openen van een nieuw boekjaar

 1. Ga naar de module Boekhouding  > Instellingen en klik op de knop Boekjaren & afsluiten boekjaar.
 2. Nu opent een overzicht van de boekjaren in uw administratie.
  • Om een historisch boekjaar toe te voegen klikt u op de knop Historisch boekjaar toevoegen,
  • Om een nieuw boekjaar toe te voegen klikt u op de knop Open nieuw boekjaar,
 3. Na het klikken op de knop kunt u enkele gegevens van het boekjaar invoeren en het boekjaar openen.
 4. Zodra het is opgeslagen, kunt u rechts bovenin de applicatie wisselen tussen uw boekjaren.
 5. Nadat u bent gewisseld naar het boekjaar kunt u uw boekhouding doen voor dat boekjaar. Wanneer uw boekhouding voor het jaar compleet is, kunt u het boekjaar afsluiten.

Afsluiten van een boekjaar

Voordat u uw huidige boekjaar afsluit dient u eerst te controleren of er fouten zijn in uw boekhouding. Dit kunt u doen door in te loggen en te gaan naar het menu Boekhouding > Dashboard. Links onderin het dashboard ziet u het onderdeel Boekhouding controle. Als u fouten heeft in de boekhouding ziet u die hier staan en kunt u die hiervandaan oplossen.

Als u geen fouten (meer) heeft in uw boekhouding kunt u de volgende stappen volgen voor het afsluiten van het boekjaar:

 1. Ga naar het menu Boekhouding > Instellingen > Boekjaren & afsluiten boekjaar
 2. Selecteer het boekjaar dat u wilt afsluiten uit de lijst en klik op de knop Afsluiten boekjaar.
 3. U komt in een scherm waarin u het volgende boekjaar kunt selecteren. Selecteer hier dus het boekjaar dat volgt op het boekjaar dat u nu wilt afsluiten.
 4. Ook dient u in dit scherm al uw btw-rekeningen toe te voegen. Dit gebeurt in principe automatisch maar handmatige controle is aanbevolen. Lees vooral ook de tekst achter het info-icoontje ter verduidelijking. Klik op de knop Toevoegen en selecteer alle btw rekeningen uit uw administratie.
 5. Als u al uw btw-rekeningen heeft toegevoegd kunt u klikken op de knop Controles uitvoeren.
 6. Uit de controle kunnen opmerkingen komen die u eerst dient op te lossen. Als u geen opmerkingen / fouten krijgt dan krijgt u het resultaat te zien van het huidige boekjaar en kunt u klikken op de knop Afsluiten om uw boekjaar definitief af te sluiten.
 7. Komt u voorafgaande aan het afsluiten wel een opmerking / fout terug dan krijgt u uitleg vanuit Offective over hoe u deze melding kan verhelpen.
 8. Het eindsaldo van dit boekjaar wordt via het memoriaal als beginbalans geboekt in het volgende boekjaar.

Sluit uw boekjaar af zo vaak als u wilt. Wij adviseren altijd bij het begin van een boekjaar het nieuwe boekjaar aan te maken en direct het voorgaande boekjaar af te sluiten. U kunt later altijd nog wijzigen in voorgaande boekjaren en opnieuw afsluiten, de beginbalans zal dan worden overschreven.

Reageren niet mogelijk.