Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Welke kosten van uw thuiskantoor mag u aftrekken

Werken vanuit uw eigen huis heeft een scala aan voordelen voor kleine ondernemers. Behalve dat u kunt werken zonder afgeleid te worden door besprekingen en kantoorpraat, hoeft u geen geld te besteden aan de huur van externe kantoorruimte. Bovendien bespaart u ook op de transportkosten om van en naar kantoor te gaan. En hoewel u wellicht meer aan energie zult betalen, zal dit nadeel niet opwegen tegen de voordelen van de besparingen.

Bespaar op kosten

In uw kantoor aan huis huis zelf kunt u ook nog veel besparen op de volgende kosten:

  • Met Skype, Whatsapp of belservices zoals Viber kunt u gratis bellen, mits u een abonnement neemt met onbeperkt dataverkeer.
  • Bij ZZP- en startersorganisaties alsook beroepsverenigingen kunt u vanwege collectieve inkoop vaak een korting krijgen op uw telefoon en andere voorzieningen.
  • Besparen op gezondheidskosten zijn uiterst belangrijk. Schaf daarom een bureaustoel van goede kwaliteit aan, waardoor u rug- en nekklachten zoveel als mogelijk kunt voorkomen als gevolg van thuiswerken op een niet-ergonomische werkvloer.

Diverse aftrekposten

De kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming zijn aftrekbare kosten. Tot zakelijke kosten kunt u bijvoorbeeld rekenen de huur van een cursusruimte, verzekeringen en briefpapier, maar ook uw website, marketing, zakelijke cursussen, vakliteratuur en de boekhouder.

Ook apparatuur welke noodzakelijk zijn voor uw werk kunnen als bedrijfskosten worden aangemerkt. Daartoe behoren onder meer een computer, hoofdtelefoon, telefoon, printer, software en gereedschappen. Soms is het ook mogelijk om zakelijk gebruikte energie op te voeren als bedrijfskosten.

Thuiskantoor als aftrekbare post

De kosten die u zou besteden aan de huur van een kantoor kunt u ook aangeven als bedrijfskosten. Dat geldt niet als u als ondernemer uw kantoor in huis hebt, bijvoorbeeld in een extra slaapkamer. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld wanneer uw thuiskantoor apart verhuurbaar is, voorzien is van een aparte ingang en volledige eigen voorzieningen zoals een toilet. Voorts moet het grootste deel van uw inkomen op het thuiskantoor verdiend worden.

Met het hulpmiddel Werkruimte dat de Belastingdienst heeft ontwikkeld kunt u bepalen of u hiervoor in aanmerking komt. Overleg dit soort zaken voor alle zekerheid met uw financieel adviseur, aangezien er verschillen zijn in de voorwaarden van thuiswerken bij een huur- of koopwoning.

Goede administratie is succesvol!

Een goede administratie is erg belangrijk voor het succes van uw onderneming. Wilt u uw zakelijke én privé-administratie op orde houden, dan is een zakelijke rekening voor startende ondernemers gedurende het eerste jaar geheel gratis. U kunt Offective ook 30 dagen gratis uitproberen!

Reageren niet mogelijk.