Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Auto zakelijk of privé: Wat is beter?

Als ondernemer komt u voor veel keuzes te staan. Eén daarvan is de keuze om uw auto op naam van uw zaak te zetten of om uw privé-auto te gebruiken en zakelijke kilometers te declareren. Wat is in welke situatie het beste om te doen? In deze blog zetten we de voors en tegens van zakelijk rijden op een rijtje.

Zakelijk rijden: bijtelling verplicht

Als u als zzp’er jaarlijks minder dan 500 km voor privédoelen rijdt, dan is het aan te raden om de auto op naam van de zaak zetten. In dat geval mag u alle kosten zoals afschrijvingen, brandstof, onderhoud en financieringskosten zakelijk afschrijven. Wel betaalt u bijtelling voor de inkomstenbelasting. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto, niet de dagwaarde.

Dat percentage varieert al naar gelang de CO2-uitstoot van de auto tussen 14, 20 en 25 procent. De regering past iedere vijf jaar de bijtellingsregels aan, dus vraag bij de Belastingdienst na wat het actuele bijtellingspercentage is. Het bedrag van de bijtelling wordt opgeteld bij het inkomen. Als u een auto van 15 jaar of ouder rijdt, dan kunt u gebruikmaken van de Youngtimer-regeling. Dan betaalt u alleen bijtelling over de waarde van uw auto in het economisch verkeer.

Privé-auto zakelijk gebruiken

Als uw werkelijke autokosten lager uitvallen dan de bijtelling, dan is het interessanter om uw zakelijke ritten à 19 cent per kilometer op te voeren als zakelijke kosten. Daarnaast mag u deze kilometerprijs ook binnen uw bedrijf opvoeren. Dit geldt vooral voor auto’s die ouder dan 2 jaar en jonger dan 15 jaar zijn. Bij de aankoop kunt u weliswaar geen btw aftrekken, maar die mag u wel aftrekken op de kosten voor onderhoud, reparatie en gebruik als u uw privé-auto voor uw bedrijf gebruikt.

Ontdek meer voordelen

Wilt u precies weten wat voor u het voordeligst is? Kijk naar uw eigen situatie of vraag uw boekhouder om advies. Vaak hebben zij een rekenmodule waar ze aan de hand van uw rijgedrag precies kunt uitrekenen wat in uw situatie het beste is. Wilt u als startend ondernemer genieten van meer voordelen? Ontdek de bedrijfsprogramma’s van Offective! Via onze boekhoudmodule kunt u eenvoudig uw autokosten verwerken.

Compleet bedrijfsadministratie

Offective biedt u een compleet bedrijfsadministratiepakket tegen een scherpe prijs. Wilt u Offective proberen? U kunt onze bedrijfssoftware 30 dagen gratis uitproberen. Wilt u als zzp’er direct gebruikmaken van onze bedrijfssoftware? Speciaal voor zzp’ers bieden wij een jaar gratis boekhouden aan.

Reageren niet mogelijk.