Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Veel zzp’ers nemen bewust geen AOV

Ondernemers in Nederland staan erom bekend dat ze veel risico’s wensen te verzekeren, maar dit geldt niet voor het risico van arbeidsongeschiktheid bij zzp’ers. Maar liefst 80% van deze groep ondernemers heeft geen AOV afgesloten. De helft van de zzp’ers kiest bewust om het risico van arbeidsongeschiktheid zelf te dragen.

Waarom doen ze dit niet en wat zijn de gevolgen voor als het echt mis gaat?

Waarom verzekeren zzp’ers zich niet?

Een belangrijke reden hiervoor is dat men de verzekering te duur vindt en liever zelf iets opzij zet voor het geval ze met dit probleem worden geconfronteerd. Veel zzp’ers (75%, blijkt uit recent onderzoek) zitten ook niet te wachten op een regeling waarbij er wettelijke verplichte AOV zou worden ingevoerd. Natuurlijk betekent ondernemen dat er risico gelopen wordt en dat een verzekering niet voor alle risico’s een oplossing vormt.

De financiële toekomst van de zzp’er

Overigens is een zeer groot deel van deze zelfstandigen zonder personeel niet van plan om weer terug te gaan naar de arbeidsmarkt als werknemer. Meer dan 80% van de ondernemers verwacht ook in de toekomst zelfstandig te blijven. Ook blijkt uit het onderzoek dat het een meerderheid van de zzp’ers het financieel steeds beter gaat doen. Er is dus meer ruimte om een budget te reserveren voor risico’s, zoals bijvoorbeeld van arbeidsongeschiktheid. Dat houdt dan ook in dat zzp’ers niet van plan zijn om zich te gaan verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, ook niet in de toekomst.

Zorg voor de overheid

Het hoge percentage ondernemers dat bij een onverhoopte arbeidsongeschiktheid mogelijk een beroep zou moeten doen op een bijstandsuitkering is echter wel een zorg voor de overheid. Toch geloven de zzp’ers niet in een verplichte AOV. Dit zou echter wel de zorg bij de overheid wegnemen.

Een deel van het probleem is ook dat veel van de zzp’ers hun boekhouding niet op orde hebben en vaak geen goed overzicht hebben van de bedragen die opzij gezet kunnen worden voor bijvoorbeeld dekking in geval van arbeidsongeschiktheid.

Boekhouding eenvoudig bijhouden

Voorkom dit en houd uw boekhouding bij in de cloud. U kunt ons handige programma 30 dagen gratis proberen. Voor zzp’ers hebben wij bovendien een unieke actie, waarbij u een jaar lang gratis uw administratie online kunt bijhouden.

Reageren niet mogelijk.