Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Voorkom deze 5 fouten tijdens de btw-aangifte!

De btw-aangifte is voor vele ondernemers een periodiek terugkerende kwelling. Het is en blijft een ingewikkelde belasting. Bovendien is het zaak om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en wijzigingen. Een foutje is snel gemaakt en kan ook consequenties hebben. Voorkom boetes en naheffingen en maak de onderstaande fouten niet.

1. Betaaldatum in plaats van factuurdatum

De btw bent u verschuldigd (is terugvorderbaar) op basis van de factuurdatum. De betaaldatum is derhalve niet bepalend. Mocht een factuur uiteindelijk niet worden betaald dan zijn er specifieke regels om dat bedrag weer terug te vorderen.

2. Te laat indienen of betalen

Als ondernemer zult u inmiddels wel hebben gemerkt dat het geduld bij de belastingdienst zeer beperkt is. Bent u te laat met het indienen of betalen, dan wordt dat geregistreerd en levert dat bij een volgend verzuim onherroepelijk een boete op.

3. Melden van buitenlandse omzet vergeten 

Over buitenlandse omzet bent u in principe geen btw verschuldigd, maar in de aangifte bent u wel verplicht om hierover gegevens te verstrekken. Dit nalaten is een verzuim waaraan consequenties verbonden kunnen worden bij een eventuele controle.

4. Vergeet de Kleine Ondernemersregeling niet

De Belastingdienst past de kleine ondernemingsregeling alleen toe als u daar een verzoek toe doet op het aangiftebiljet. Bestudeer deze regeling dus goed en pas deze toe als het mogelijk is.

5. Niet alle voorheffing is aftrekbaar

Er zijn beperkingen in de mogelijkheid om btw terug te vragen, ook als u een bon of factuur hebt waarop btw staat vermeld. De btw van een bon van een restaurant mag bijvoorbeeld niet worden meegenomen in de vooraftrek op de aangifte. Neem van tevoren kennis van deze uitzonderingen.

Goede boekhouding is onmisbaar

Bij de btw-aangifte is een goede boekhouding natuurlijk onmisbaar. Alleen daarmee heeft u een goed overzicht van alles wat er op financieel gebied in uw bedrijf gebeurt. Begin direct en probeer het nu 30 dagen gratis. Wanneer u als zzp’er aan de slag bent gegaan, dan kunt u zelfs een jaar lang gratis online boekhouden bij ons.

Reageren niet mogelijk.