Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Voorkom een burn-out als ondernemer: 5 zen tips!

Zelfstandig ondernemen lijkt voor veel werknemers een heerlijk vrij leven. Als ondernemer krijgt u echter vaak veel meer op uw bord dan als iemand in loondienst. Een burn-out kan daardoor op de loer liggen. Met deze vijf tips kunt u echter overbelasting voorkomen en meer balans in uw werkzaamheden vinden.

1. Neem pauzes

Een mens kan best veel spanning aan wanneer er ook genoeg ontspannen momenten zijn. Zorg dat u daarom elke dag pauzes neemt. Zo kan het spanningsniveau van uw lichaam ontladen. Verder is het goed om in uw vrije tijd iets te doen, waarbij u echt even uw onderneming vergeet. Trekt u graag de natuur in om te fotograferen? Of gaat u liever flink stappen met vrienden? Doe het!

2. Wees soms onbereikbaar

De smartphone heeft als nadeel dat u altijd te bereiken bent. Hierdoor is uw werk voortdurend bij u. Gun uzelf daarom momenten waarin u uw voicemail de binnenkomende telefoontjes laat afhandelen. Zo kunt u optimaal genieten van uw vrije tijd.

3. Leef gezond

De basis van welzijn is een gezonde levensstijl. Met beweging slaat u direct twee vliegen in één klap. Bewegen bevordert uw bloedsomloop en versterkt uw spieren. Bovendien komen er hormonen vrij waardoor u zich beter kunt ontspannen. Hierdoor kunt u ook beter slapen. Zorgt u daarnaast voor een gezond eetpatroon, dan begint u iedere dag uitgerust en fit aan uw werk. Het resultaat: u kunt stress beter verdragen.

4. Zoek een coach

Soms ziet een buitenstaander de zaken helderder dan uzelf. Een sparringpartner is daarom een goed idee. Dit kan een betaalde coach zijn, maar ook een vriend of familielid kan het juiste klankbord vormen. U kunt dan uw zorgen delen, nieuwe ideeën toetsen en u heeft niet het idee er alleen voor te staan.

5. Delegeer tijdrovende taken

De taken naast uw core business zijn vaak echte energieslurpers omdat deze uw focus niet hebben. Probeer ze dus uit te besteden. Is uw budget niet toereikend? Maak ze dan zo eenvoudig mogelijk.

Uw boekhouding kost bijvoorbeeld veel minder tijd met het online boekhoudprogramma van Offective. U kunt het dertig dagen gratis uitproberen. Of maak als startend ondernemer direct een jaar lang gratis gebruik van Offective dankzij de speciale ZZP-actie.

Reageren niet mogelijk.