Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

VOF beginnen: wat zijn de voor- en nadelen?

Als je samenwerkt met andere ondernemers zijn er diverse rechtsvormen mogelijk. In principe worden die meestal vennootschappen genoemd. De VOF oftewel vennootschap onder firma kunt u vergelijken met een oprichting of samenvoeging van een aantal eenmanszaken. Hier zijn fiscale en financiële consequenties aan verbonden.

In dit blog leest u waar u rekening mee moet houden als u een VOF gaat oprichten met een vriend of zakenpartner.

Oprichting VOF

De oprichting van een VOF is erg eenvoudig en u hoeft er niet voor naar een notaris. Wel is er de verplichting om een VOF contract te maken en een inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te doen. Het maken van het contract is erg belangrijk, omdat hier de afspraken tussen de ondernemers (vennoten) worden vastgelegd. Tevens wordt bepaald wie wat inbrengt bij oprichting dat kan naast geld ook arbeid of goederen betreffen. Tevens moet er aandacht besteed worden aan het einde van de VOF in de toekomst.

Juridische gevolgen van de VOF

Hoewel een VOF eigenlijk bestaat uit een aantal samenwerkende ondernemers, heeft deze samenwerking wel een rechtsvorm. Dat betekent dat derden de VOF juridisch kunnen aanspreken en niet de afzonderlijke vennoten. De vennoten zijn dan ook met totale privévermogen aansprakelijk voor schulden en verplichtingen van de VOF.

Als uw partner dus zaken onttrekt uit de VOF of veel grote uitgave doet waardoor een een liquiditeitsprobleem ontstaat, dan bent u dus privé aansprakelijk. Maak dus in de VOF contract duidelijke afspraken over het doen van uitgaves.

Fiscale gevolgen van de VOF

De belastingdienst beschouwt de vennoten als zelfstandige ondernemers voor hun aandeel in de winst. Om in aanmerking te komen voor fiscale ondernemersaftrek, moeten ze dan ook exact aan dezelfde eisen voldoen als de ondernemers die een eenmanszaak runnen.

Man-vrouw firma

De man-vrouw firma is een bijzondere vorm van een VOF. Het is wel een voorwaarde dat man en vrouw dan gelijkwaardige taken vervullen. Denk bijvoorbeeld aan twee huisartsen. Bij aansprakelijkheid kunnen de huwelijkse voorwaarden niet worden gebruikt om de risico’s te beperken voor de partners.

Goede boekhouding is onmisbaar

Gaat u een VOF beginnen of heeft u er al eentje opgestart? Een goede boekhouding is alles voor een bedrijf. U kunt deze online opzetten en bijhouden . Probeer ons boekhoudprogramma nu 30 dagen gratis uit. Ontdek onze voordelen en zorg ervoor dat de administratie van uw VOF altijd up-to-date is.

Reageren niet mogelijk.