Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Zo gaat u om met uitstelgedrag als ondernemer

Iedere ondernemer kent het probleem wel in zijn eigen gedrag: bepaalde taken worden uitgesteld. Er zijn altijd wel excuses te verzinnen om bepaalde zaken te laten liggen. Er zijn diverse oorzaken aan te geven aan het uitstelgedrag. Er lijkt bijvoorbeeld nog voldoende tijd te zijn, er wachten belangrijkere zaken of u wacht nog op een andere partij voor meer informatie.

Tips tegen uitstelgedrag

Vaak betekent het dat u uiteindelijk te laat begint en het niet optimaal afwerkt. Dat is jammer. Onderstaand volgen tips op uitstelgedrag te beperken of te voorkomen.

1. Verdeel de taak in kleine stukjes

Sommige taken moeten gebeuren, maar zijn niet uw favoriet. Door te voorkomen dat u alles in één keer moet doen, is het handig om de taak op te delen in stukjes. Zo bent u telkens maar een klein deel van de dag bezig met een ‘vervelende’ taak. Hiermee voorkomt u vaak tegenzin en kunt u toch iets van uw lijst strepen.

2. Maak een planning en volg die

Schrijf precies uit wat u moet doen en zet er vaste tijden bij. Als u de taak al in stukjes hebt gehakt, is die meer eenvoudig te plannen. Denk bijvoorbeeld aan een planning:

  • per dagdeel
  • per dag
  • per vijf dagen

Het is hierbij belangrijk om niet te ver vooruit te kijken. Mocht u namelijk iets missen, dan kunt u het gemakkelijk aanpassen. Heeft u een planning gemaakt voor de hele week, dan is het lastiger om te schuiven dan wanneer u een planning maakt per dagdeel. Let hierbij echter wel op dat u niet toch gaat uitstellen.

3. Voorkom afleiding en neem rust

Het klinkt misschien overbodig, omdat u immers een hardwerkende serieuze ondernemer bent. Uitstelgedrag is echter hardnekkig en zodra u zichzelf de kans geeft, zult u ook afleiding gebruiken om iets anders te gaan doen. Spreek bijvoorbeeld af dat u na het doen een bepaalde taak uzelf beloond met een kwartier rust. Het maken van een kleine wandeling kan enorm helpen om uw hoofd even leeg te maken en opnieuw de focus te pakken voor de volgende taak die op u wacht.

4. Ontdek de oorzaak

Dit is wellicht het moeilijkste maar kan ook het probleem verhelpen. Weet u waarom u uitstelgedrag vertoont? Waarom doet u bepaalde taken met zoveel tegenzin? Wellicht heeft u het gevoel dat u er niet goed in bent of te weinig van weet? Een cursus of een andere manier van werken zou dan ook een oplossing kunnen vormen.

Gratis boekhouden met Offective!

Probeer nu 30 dagen gratis ons online boekhoudprogramma om uw administratie efficiënter bij te kunnen houden. Zzp’ers kunnen zelfs een jaar lang gratis van ons programma gebruikmaken!

Reageren niet mogelijk.