Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

5 Manieren om pensioen op te bouwen als ondernemer

Als ondernemer zal u zelf moeten zorgen voor uw oudedagsvoorziening. Soms hoort u een ondernemer wel zeggen dat het bedrijf ook zijn pensioen is. Bij het staken en verkopen van de onderneming moet er dan genoeg overblijven om daarna met pensioen te kunnen gaan. Wat zijn uw opties om pensioen op te bouwen?

Hoe kunt u een pensioen opbouwen?

Veel jonge startende ondernemers zijn amper bezig met hun pensioen. Hieronder volgen een aantal opties om uw pensioen op te bouwen als ondernemer. U kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen.

1. Bestaande regelingen & opbouw

Misschien heeft u voordat u een eigen bedrijf begon al een pensioen opgebouwd bij een werkgever. Soms kunt u dan door blijven betalen bij dat pensioenfonds al wordt er dan niet meer ingehouden bij een werkgever. Dit is verschillend bij diverse pensioenfondsen. Het is een kwestie van informeren om hier achter komen.

2. Lijfrente pensioen

Een lijfrente bouwt u op door een premie te storten bij een verzekeraar. Deze manier van opbouwen is fiscaal aftrekbaar. Als u met pensioen gaat en ook een A.O.W.-uitkering gaat genieten, ontvangt u ook een periodieke uitkering van de verzekeraar.

3. Banksparen

Een pensioen opbouwen via banksparen wordt steeds populairder. Het lijkt het meeste op het storten van een lijfrentepremie. Maar in dit geval stort u het op een geblokkeerde spaarrekening op uw eigen naam. Ook hierbij is de storting fiscaal aftrekbaar en wordt er later een periodieke uitkering van betaald. Als u mocht overlijden voordat er een periodieke uitkering is gekocht van het saldo, gaat dit naar uw erfgenamen.

4. Oudedagsreserve

De Belastingdienst heeft speciaal voor zzp’ers een mogelijkheid om een deel van de winst opzij te zetten voor uw pensioen. U mag jaarlijks rond de 9.000 euro van uw winst apart zetten en hoeft hiervoor nu geen belasting te betalen. Als u echter het geld wilt opnemen, dan moet u wel belasting betalen.

5. Verkoop uw bedrijf

Wanneer u een winstgevend bedrijf opbouwt, dan kunt u dit natuurlijk ook in de verkoop doen als u het tijd vindt voor uw pensioen. Een bedrijf bouwt u vaak in de loop van uw leven op en daar mag u best trots op zijn. Aan de opbrengst uit de verkoop van uw bedrijf kunt u ook een mooi pensioen overhouden.

Gratis online boekhouden met Offective

Heeft u geen online boekhouding? Boekhouden was nog nooit zo eenvoudig dankzij het online boekhoudprogramma van Offective. Begin nu en probeer het 30 dagen lang gratis of zelfs een jaar lang gratis wanneer u zzp’er bent.

Reageren niet mogelijk.