Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Opdracht uit het buitenland: zo gaat u om met de btw

Offective maakt het u als startend ondernemer graag gemakkelijk. Daarom bieden we u naast onze bedrijfsadministratiepakketten ook tal van handige tips. Hoe zit het bijvoorbeeld als u als zzp’er goederen of diensten levert naar een klant in een ander EU-land? In deze blog zetten we de regels rond het heffen van btw bij opdrachten uit het buitenland voor u op een rijtje.

Particuliere klant

Het grote verschil bij het heffen van btw in andere EU-landen zit in de vraag of u uw dienst levert aan een particulier of aan een ondernemer. Een particulier is een klant die geen btw-nummer heeft. Als u voor een particulier werkt, dan wordt uw dienst belast in Nederland en brengt u gewoon de Nederlandse btw in rekening. De afkorting btw staat trouwens voor: belasting over de toegevoegde waarde.

Zakelijke klant

Als uw klant in het buitenland ondernemer is, dan wordt de btw verlegd. U maakt gewoon een factuur van uw diensten, maar zet hier geen btw bedrag bovenop. U zet op de factuur: btw verlegd. Om de btw te kunnen verleggen moet u het btw nummer van uw buitenlandse klant op de factuur zetten.

Waar moet u op letten?

Om te weten of uw klant een ondernemer is, moet u altijd het btw-identificatienummer controleren. Dat kunt u doen via de website van de Europese Commissie. Op uw factuur vermeldt u ‘btw verlegd’ en u geeft uw dienst ook op in uw btw-aangifte. Tijdens uw BTW aangifte zal er een bedrag komen te staan bij 4b. Leveringen/diensten uit landen binnen de EU. Indien u goederen of dienste levert aan het buitenland moet u ook ICP aangifte doen.

Gemakkelijk ondernemen met Offective

Levert u regelmatig diensten aan het buitenland? In de bedrijfssoftwarepakketten van Offective kunt u gemakkelijk de BTW en ICP berekenen. Natuurlijk kunt u middels een automatische koppeling de aangiftes direct verzenden naar de belastingdienst. U kunt uw bedrijfsadministratie uitbreiden met diverse modules, zodat u uw administratie volledig naar uw eigen hand kunt zetten.

Wilt u kennismaken met de bedrijfssoftware van Offective? Maak dan een proefaccount aan en probeer het gemak van Offective 30 dagen gratis. Bent u net begonnen als zzp’er? Dan geniet u het eerste jaar gratis van de bedrijfssoftware van Offective. Registreer u gratis en ervaar het gemak van onze bedrijfssoftware!

Reageren niet mogelijk.