Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

8 Onderdelen van een goed businessplan

Een onderneming staat of valt met een goed businessplan. Iedereen die een onderneming start, ontkomt niet aan het schrijven van een ondernemingsplan. Bovendien moet u als gevestigde ondernemer uw bestaande businessplan regelmatig bijschaven. Wat maakt een businessplan nu daadwerkelijk succesvol?

1. Het uitstippelen van een strategie

Uw bedrijf krijgt daadwerkelijk vorm door het uitstippelen van een strategie. U hoeft niet alles tot in detail te beschrijven, zolang u maar beschrijft hoe u uw doelgroep denkt te bereiken.

2. Het bepalen van uw doel

Een businessplan helpt bij het bepalen van uw doel. Dit hoeft niet altijd heel uitgebreid, maar past vaak prima op slechts 1 A4. U kunt hierbij gebruikmaken van de OGSM-methode. Dit staat voor het bepalen doelen op schrift, gevolgd door goals oftewel cijfers, het uitzetten van strategieën en tenslotte het meten van de actiestappen.

3. Maak keuzes in uw businessplan

U wilt als ondernemer niet twijfelachtig overkomen. Wees daarom concreet en maak duidelijke keuzes in uw ondernemingsplan.

4. Inzage in financiering

Een businessplan dat goed in elkaar steekt, heeft eerder succes bij het verkrijgen van een financiering. Zonder plan kunt u een investering middels financiering zeker vergeten.

5. Maak uw plan persoonlijk

Een business is pas echt succesvol als deze dichtbij u staat. Maak daarom uw plan persoonlijk. Zorg bijvoorbeeld dat het leesbaar is en maak het tot een inspirerend document.

6. Focus u op uw doelgroep

Het is vrij eenvoudig om allerlei zijwegen in te slaan, maar u kunt zich beter focussen op uw doelgroep. Dit is tenslotte de groep mensen die u wilt bereiken met uw producten en/of diensten.

7. Investeer in voldoende draagvlak

Probeer met een bedrijfsplan zoveel mogelijk draagvlak te creëren voor uw onderneming. Als mensen daadwerkelijk achter u staan, motiveert dat en kan dit het succes vergroten. Neem daarin feedback ter harte en durf oude denkpatronen los te laten. Het is heel belangrijk dat uw partner u de vrijheid geeft om te kunnen gaan ondernemen.

8. Voer het plan uit en schaaf bij

Of een businessplan daadwerkelijk werkt, komt u pas achter als u het uitvoert. Kom daarin actie en schaaf zo nodig bij. Soms betekent dit schrappen en op andere momenten voegt u juist iets toe. Dit is helemaal niet erg.

Juiste boekhouding

Natuurlijk kan in een goed businessplan een goede boekhouding niet ontbreken. U heeft immers een tool nodig om rapportages mee te maken om uw voortgang bij te houden. Offective is hiervoor dé oplossing! Maak een proefaccount aan en ervaar het 30 dagen kosteloos!

Reageren niet mogelijk.