Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Let op: nieuwe regels kortingsbonnen in 2019

De btw-heffing op kortingsbonnen gaat veranderen per 1 januari 2019. Hoe zit het precies, en wat verandert er voor ondernemers?

Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968

Als gevolg van een aanpassing van de Europese richtlijnen voor btw in 2006, wordt de wet Uitvoeringsbesluit omzetbelasting (UBOB) 1968 aangepast. In artikel 21 van dit besluit staan regels voor btw-heffing op waardebonnen. De nieuwe regels gaan gelden voor kortingsbonnen. Hieronder leggen we het verschil uit tussen kortingsbonnen, waardebonnen en vouchers.

Nieuwe regels

Voor u als ondernemer wordt de wettelijke regel: de ondernemer moet btw betalen over de hele vergoeding. Als een deel van de vergoeding betrekking heeft op kortingsbonnen moet hier ook btw over betaald worden. Dat is pas aan de hand als de kortingsbonnen worden ingewisseld. Er moet dan btw betaald worden over over de bijbetaling en het bedrag dat voor de bonnen is betaald.

Waardebon, kortingsbon of voucher

In de regelgeving wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  • Waardebonnen
  • Kortingsbonnen
  • Vouchers

Het onderscheid kan verwarrend zijn maar is vanaf 1 januari 2019 van belang. In de nieuwe regelgeving gaat het om kortingsbonnen, dat zijn bonnen die de ondernemer aan een klant geeft en die de klant kan inwisselen tegen goederen of diensten van zichzelf of een andere ondernemer mét bijbetaling. Het maakt hiervoor niet uit of die kortingsbon gratis wordt verstrekt of niet.

Wanneer de ondernemer echter een waardebon verschaft waarmee de klant goederen of diensten kan afnemen zonder bijbetaling, gaat dat 1 januari 2019 vallen onder de regeling voor vouchers.

Er zijn ook waardebonnen waarbij de klant kan kiezen of hij het als kortingsbon of voucher gebruikt, in dat geval ligt het eraan wat de klant ermee doet onder welke regeling de bon valt. Als hij het gebruikt als kortingsbon, valt het gebruikt dus onder de nieuwe UBOB 1968.

Gemakkelijk boekhouden

De draad kwijt? Zeker voor beginnende en kleine ondernemers kan boekhouden een hele klus zijn, maar is een eigen boekhouder (nog) niet de oplossing. Precies voor deze mensen is er Offective.

Gratis boekhouden

Uitproberen of het iets voor u is? Dat kan gemakkelijk. U kunt het hele pakket gratis 30 dagen proberen, en gebruik maken van onze ZZP actie waarin u recht heeft op een jaar volledig gratis boekhouden.

Reageren niet mogelijk.