Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Steeds meer (jonge) startende ondernemers

De arbeidsmarkt in Nederland is ingrijpend veranderd. Steeds meer jonge mensen starten vanuit de schoolbanken een eigen onderneming. Logisch is daarbij dat men dan vaak als zzp’er aan de slag gaat. De kosten om te starten in deze rechtsvorm zijn immers minimaal.

Het lijkt erop dat de stap om direct zelfstandig te worden voor veel jonge mensen ook ingegeven wordt door het feit dat het sociale vangnet steeds minder zekerheid lijkt te bieden. Ook het feit dat er in de omgeving steeds meer mensen een eigen onderneming starten, zal daarbij van belang zijn.

Groei van startende onderneming

In het eerste kwartaal van 2018 zijn er meer dan 57.000 nieuwe ondernemingen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit is 10% meer dan in het voorgaande jaar. Bovendien is dit het hoogste aantal starters on een periode van 5 jaar. Ook het aantal ondernemers dat zich liet uitschrijven was echter erg hoog. Meer dan 40.000 uitschrijving vonden bij de Kamer van Koophandel plaats.

Positief punt daarbij was dat faillissement minder vaak de reden was van het uitschrijven. In de eerste drie maanden van 2018 was dit het geval bij 761 bedrijven, 14% minder dan in 2017. Het gaat ook daar dus zichtbaar beter door de aantrekkende economie.

Hoofdinkomen via eigen zaak

Ondanks het feit dat nieuwe ondernemers vaak al direct na afloop van hun opleiding starten, is het steeds gebruikelijker dat ze al het eerste jaar hun hoofdinkomen uit de ondernemersactiviteiten halen. Tot deze conclusie komt het CBS. In het verleden hadden veel startende ondernemers nog een baan naast hun onderneming.

Kosten in eerste jaar al gedekt

Inmiddels weet al meer dan een derde van de starters in het eerste jaar voldoende omzet te realiseren om zonder neveninkomsten in hun onderhoud te kunnen voorzien. Dat is best opmerkelijk, omdat het bij de nieuwe ondernemers vooral gaat om startende zzp’ers. Veel hiervan komen ook uit een situatie waarin ze voorheen een uitkering kregen.

Het lijkt erop te duiden dat de nieuwe ondernemers beter zijn voorbereid op hetgeen ze staat te wachten. Wellicht speelt hierin de hoeveelheid informatie op het internet voor starters ook een belangrijke rol.

Zorg voor een duidelijke administratie

Bent u startende ondernemer? De administratie vormt de basis van elk bedrijf. Zorg er dan ook voor dat deze altijd duidelijk is en op orde is. U kunt daarvoor gebruikmaken van ons online boekhoudprogramma. Probeer het nu 1 maand gratis. Bent u zzp’er? Dan is ons programma maar liefst een jaar lang gratis voor u!

Reageren niet mogelijk.