Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Laat u niet hacken: 5 tips van de expert

Veel ondernemers zijn dagelijks actief op het internet. Helaas loopt u hierdoor het risico om het slachtoffer te worden van hackers. Online beveiliging wordt steeds geavanceerder, maar ook hackers verzinnen nieuwe methodes om gegevens te stelen. Gelukkig kunt u de kans om gehackt te worden verschillende manieren verkleinen.

In dit blog geven wij u vijf tips van cyberexpert Ryan Kalember. Doe er uw voordeel mee!

Tip 1: Wees voorzichtig met downloaden

Misschien heeft u wel eens een e-mail ontvangen met een linkje erin. Klik hier nooit zomaar op! Het kan een truc van hackers zijn om u naar een verkeerde website te sturen. Wees ook voorzichtig met het downloaden van software zonder duidelijke herkomst. Dit kan zomaar een virus van een hacker zijn die uw gegevens wil stelen.

Tip 2: Kijk altijd naar de URL

Cybercriminelen verzinnen steeds meer trucjes om de aanhef of naam van een afzender te veranderen. Ook vertaalsoftware wordt steeds beter. Dit vormt een nieuw risico, omdat kwaadaardige mailtjes meestal niet meer in slecht geschreven Nederlands verschijnen. Gelukkig is de URL van een e-mail of website minder gemakkelijk te wijzigen. Let hier dan ook op wanneer u een berichtje ontvangt. Heeft de mail een vreemde URL? Verwijder het dan onmiddellijk.

Tip 3: Kies verschillende wachtwoorden

Het klinkt voor de hand liggend, maar niet iedereen doet het: een sterk wachtwoord kiezen. Sterker nog, veel mensen gebruiken voor verschillende accounts precies hetzelfde password. Dit is niet verstandig, want hackers die uw wachtwoord achterhalen hebben in één keer toegang tot allerlei accounts. Het is beter om een zogeheten ‘password’ manager te gebruiken. Dit is een speciale app die alle wachtwoorden bedenkt.

Tip 4: Liever geen password-manager

Nadeel van de password manager is dat al uw wachtwoorden zich in de app bevinden. Dit brengt ook een risico met zich mee. Wilt u een account dat veel waard is, bijvoorbeeld uw digitale portemonnees, goed beschermen? Zorg dan voor zoveel mogelijk spreiding. Bewaar wachtwoorden op verschillende plekken, en bij voorkeur ook offline. Een wachtwoord op een briefje ergens in een kluis werkt bijvoorbeeld erg goed.

Tip 5: Gebruik twee-factor-authenticatie

Tenslotte raden beveiligingsexperts aan om twee-factor authenticatie te gebruiken, simpelweg afgekort tot 2FA. Deze optie biedt Google gratis aan bij haar cloud-diensten. Deze extra beveiligingslaag zorgt ervoor dat u tijdens het inloggen uw gebruikersnaam als wachtwoord en een tweede code moet opgeven. U ontvangt de code bijvoorbeeld per sms.

Tijd voor de administratie

Heeft u de beveiliging op orde? Besteed dan tijd aan een efficiënt boekhoudsysteem. U kunt nu 30 dagen gratis ons hele boekhoudpakket uitproberen. Of profiteer van de speciale ZZP-actie waarbij u een jaar lang gratis mag boekhouden!

Reageren niet mogelijk.