Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Kerstpakketten en belasting: hoe zit dat?

Wilt u graag binnenkort uw personeel verrassen met een mooi kerstpakket? Dan zijn er een aantal zaken waar uw rekening mee moet houden. U mag namelijk niet zomaar al uw medewerkers een duur kerstpakket geven om ze te bedanken. De hoogte van het kerstpakket hangt af van de werkkostenregeling en de omzetbelasting. Kerstpakketten en de belasting: hoe zit het precies? In dit blog leggen we het aan u uit.

Wanneer geldt de werkkostenregeling?

Tijdens het uitzoeken en aanschaffen van kerstpakketten gelden er een aantal fiscale regelingen. Wanneer een werkgever een product koopt voor zijn of haar personeel geldt de ‘werkkostenregeling’ (WKR). Het heeft betrekking op alles dat een werkgever verstrekt aan zijn of haar werknemers, of het nu gaat om een laptop, fiets of kerstpakket. Dit komt door het feit dat de werkkostenregeling alles dat aan werknemers gegeven wordt ziet als loon.

Daardoor mag een werkgever maximaal 1,2 procent van zijn totale fiscale loon besteden aan verstrekkingen en onbelaste vergoedingen voor werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor vakliteratuur, het aanbieden van bedrijfsfitness en natuurlijk kerstpakketten. Als iemand dus per jaar € 10.000 heeft als salaris, dan mag u dus voor maximaal 120 euro aan onbelaste vergoedingen opvoeren in uw administratie.

Maak gebruik van de vrije ruimte

De 1,2 procent die een werkgever van zijn fiscale loon mag besteden aan vergoedingen voor werknemers wordt de ‘vrije ruimte’ genoemd. Dit is het gedeelte waarover u als werkgever geen loonbelasting hoeft te betalen. Daarboven is er wel sprake van loonbelasting, namelijk een eindheffing van 80 procent. Zodoende is het belangrijk om voor een fiscaal vriendelijk kerstpakket te kiezen. Voorkom dus dat u als werkgever boven de vrije ruimte komt, want door de eindheffing kan de prijs flink oplopen.

Gebruikelijkheidstoets

Voor de werkkostenregeling gelden nog een aantal extra regels. Een daarvan is de gebruikelijkheidstoets, wat betekent dat de vergoedingen die aangewezen worden als eindheffingsloon niet meer dan 30 procent mogen afwijken van wat in soortgelijke omstandigheden normaal is.

Kijk goed naar uw eigen sector en stel u zelf de vraag: wat is gebruikelijk? Door niet teveel af te wijken van de norm voorkomt u na het kopen van kerstpakketten fiscale problemen. Meer informatie over de gebruikelijkheidstoets en de werkkostenregeling is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Omzetbelasting en het kopen van een kerstpakket

Tenslotte dient u bij het kopen van een kerstpakket rekening te houden met de omzetbelasting. De BTW over personeelsvoorzieningen, relatiegeschenken en giften is tot een maximum bedrag aftrekbaar. Kerstpakketten vormen hierop geen uitzondering. De Belastingdienst gebruikt een maximaal bedrag van 227 euro excl. BTW per ontvangen per boekjaar. Wanneer uw jaarlijkse uitgaven onder dit bedrag liggen kunt u de BTW ervan aftrekken.

Online boekhoudsysteem

Het bijhouden van de boekhouding is een hele klus, maar oefening baart kunst. Probeer 30 dagen lang gratis ons hele pakket. Daardoor krijgt u ons online boekhoudsysteem snel onder de knie. Bent u ZZP’er? Profiteer dan van de optie om een jaar lang volledig gratis te boekhouden!

Reageren niet mogelijk.