Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Hoogte uurtarief bepalen als zzp’er: hoe doet u dat?

Het vaststellen van een uurtarief is voor veel startende ondernemers een dingetje. Een te hoog uurtarief schrikt mensen af, terwijl u met een laag uurtarief vaak te weinig inkomen binnenkrijgt om goed van rond te komen. Hoe bepaalt u het uurtarief van uw werkzaamheden als zzp’er en wat zijn zaken om rekening mee te houden?

Uurtarief zzp’er berekenen – Waar let u op?

Uiteraard is het aan u om te bepalen welk uurtarief u hanteert. Het helpt om uit te rekenen wat u aan geld nodig heeft om maandelijks van rond te komen. U heeft namelijk uw financiële verplichtingen, zoals het betalen van huur of hypotheek. Daarnaast moet u elke maand andere vaste lasten betalen, boodschappen doen en wilt u ook wat geld apart zetten voor uitjes of uw toekomstige pensioen.

Let ook op het uurtarief van uw concurrenten. Als u daar ver onder of boven zit, gaat een prospect ongetwijfeld vragen aan u stellen. Een hoog uurtarief is weggelegd voor professionals of als u één van de weinigen bent in uw vakgebied.

Checklist voor het bepalen van uw uurtarief

Onderstaande checklist helpt u om na te gaan of u niets over het hoofd ziet bij het bepalen van uw uurtarief:

  • Bereken uw zakelijke kosten, zowel opstartkosten als kosten die structureel terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, pensioen en administratiekosten.
  • Bereken wat u netto maandelijks wilt overhouden om van te leven. Vergeet ook niet om daarin 8 procent vakantiegeld mee te nemen.
  • De zakelijke kosten en het benodigde maandelijks inkomen telt u bij elkaar op.
  • Tel het totaalbedrag bij elkaar op en deel dit door het aantal declarabele uren.

Stel uw uurtarief bij

Bent u inmiddels al een aantal jaren actief als zzp’er en heeft u nog nooit een prijsverhoging doorgevoerd? Wees niet te streng voor uzelf en ook zeker niet bang om uw uurtarief op te schroeven. Juist als het druk wordt, kan dat een mooi moment zijn. Het leven wordt namelijk elk jaar duurder, dus mag u zelf ook jaarlijks een (kleine) prijsverhoging doorvoeren.

Snel en eenvoudig boekhouden

Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk uren betaald werk verrichten. Het bijhouden van de boekhouding moet daarom niet teveel tijd in beslag nemen. Met de online boekhoudmogelijkheid van Offective kunt u eenvoudig en snel uw boekhouding bijhouden. U kunt een gratis proefaccount aanmaken en hier 30 dagen gebruik van maken. Bent u al zzp’er? Probeer Offective dan een jaar gratis uit!

 

Reageren niet mogelijk.