Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Fiscale regels rondom de fiets van de zaak

Duurzaamheid en aandacht voor het milieu is iets dat in ieder bedrijf tegenwoordig aandacht krijgt. En als u twee vliegen in één klap kunt slaan door ook nog eens iets aan uw conditie te doen, dan is een fiets van de zaak wellicht een perfecte optie.

Fiets afschrijven op de zaak

Maar mag u zomaar een fiets kopen en dit opvoeren als kosten in uw bedrijf? Hoe zit het met de afschrijving? In dit blog bespreken we de actuele regels van de belastingdienst.

Fiscale voorwaarden

Een fiets mag tot het bedrijfsvermogen worden gerekend als die meer heeft gekost dan € 450,- exclusief btw. Uiteraard moet u afschrijven op deze bedrijfsfiets, omdat die langer zal meegaan dan een jaar. Als de fiets tot uw bedrijfsvermogen moet worden gerekend, betekent dat die ook zakelijk moet worden gebruik.

Het minimale percentage voor zakelijk gebruik is 10%. Het is de bedoeling dat u dit ook aannemelijk kunt maken bij de belastingdienst, dus het is verstandig om zeker te weten dat het gebruik ook minimaal aantoonbaar is.

Fiets ook privé gebruiken

De aftrekpost die u kunt hanteren voor uw bedrijfsfiets is afhankelijk van het zakelijk gebruik dat u ervan maakt. Gebruikt u bijvoorbeeld de fiets voor 75% voor de zaak, dan zijn de fiscale regelingen ook daarop gebaseerd. Bij een fiets van € 2.000 en een zakelijk gebruik van 75% kunt u de afschrijving baseren op € 1.500. Dit geldt ook voor de investeringsaftrek en de voorheffing btw.

Mocht u op termijn de fiets geheel in privé overnemen, dan bent u daar weer omzetbelasting over verschuldigd en eventueel een desinvesteringsbijtelling.

Zakelijk gebruik van een privé fiets

Als u een privéfiets voor zakelijke doeleinden gebruikt, mag u daarvoor 19 cent per kilometer rekenen. Afhankelijk van het aantal kilometers dat u zakelijk gebruik maakt van een fiets, is het dus verstandig een overweging te maken of u die zakelijk of privé aanschaft. De kilometerregistratie kunt u eenvoudig in ons systeem verwerken.

Eenvoudig boekhouden als ondernemer

Heeft u uw boekhouding al in de cloud? Op die manier heeft u alle gegevens altijd op orde. Probeer ons online boekhoudprogramma nu 30 dagen lang gratis. Wanneer u zzp’er bent, dan hebben wij een speciale actie waarbij u maar liefst een jaar lang ons boekhoudprogramma kunt proberen. Het complete programma is ook dan echt gratis!

Reageren niet mogelijk.