Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Financiering nodig? Zes manieren om het te krijgen

Ook als uw onderneming uitstekend draait, is het soms nodig om extra financiering te regelen. Dat kan zijn omdat er bijvoorbeeld moet worden geïnvesteerd in vervangende machines, maar ook bij een uitbreiding of zelfs een overname van een ander bedrijf. Dan zijn er verschillende manieren om het geld bij elkaar te harken.

Financieringsbronnen

Natuurlijk kunt u direct naar de bank lopen, maar wist u dat er nog meer mogelijkheden zijn? Wij geven u zes manieren om aan geld te komen voor uw bedrijf.

1. Eigen middelen

Misschien heeft u voldoende middelen in de zaak beschikbaar of heeft u een privé-spaarpotje waaruit het één en ander kan worden geregeld. Dat is het meest eenvoudig en goedkoopste oplossing, omdat u dan aan niemand verantwoording hoeft af te leggen.

Wellicht kunt u een oude machine of lang stilstaande voorraad verkopen om zo meer liquiditeit te krijgen.

2. Banklening

Een krediet bij de bank is een normale en veelgebruikte manier om extra financiering te regelen. Zorg er dan wel voor dat u een goed onderbouwd financieringsplan beschikbaar hebt en weet hoe u dat kunt toelichten. Veel banken adverteren met dat ze u snel kunnen financieren, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

Neem de tijd om met verschillende banken te praten en om zo tot een juiste rente en voorwaarden te komen.

3. Aandelen

Als u uw onderneming drijft in de vorm van een vennootschap met aandelen (BV), dan is uitbreiding van het aandelenkapitaal altijd een mogelijkheid. Wellicht wil iemand partner worden in uw nieuwe idee of groeiende bedrijf. Natuurlijk betekent dit ook dat de zeggenschap in de onderneming wijzigt en ook de nieuwe aandeelhouders een deel van de winst krijgen.

4. Investeerders

Misschien kent u zelf wel een aantal mensen die bereid zouden zijn geld in uw onderneming te steken onder voorwaarden die voor u acceptabel zijn. Maar u kunt natuurlijk ook een tussenpersoon op zoek laten gaan naar nieuwe investeerders.

Informeer ook eens bij uw familie of daar iemand is die tijdelijk een deel van zijn of haar spaargeld wil uitlenen tegen een gunstige rente. Om de sfeer in familie goed te houden is het raadzaam om alle afspraken juridisch goed vast te leggen.

5. Ontwikkelingsmaatschappijen

Er zijn in Nederland een aantal ontwikkelingsmaatschappijen die kredieten verstrekken in bepaalde sectoren, zoals duurzame energie of innovatie. Om in aanmerking te komen voor een dergelijke lening, dient u in de doelgroep te passen. Vaak zijn dit soort partijen niet geschikt voor het krijgen van kleine financieringen.

6. Crowdfunding

De modernste manier van geld lenen voor investeringen, is via een crowdfundingplatform. Vaak ziet men dat als de laatste optie, als de vorige mogelijkheden niet worden benut. Maar crowdfunding wordt steeds populairder als eerste optie voor een nieuwe financiering.

Er zijn enkele bekende platformen zoals GeldvoorElkaar en Collin Crowdfund. Door gebruik te maken van crowdfunding krijgt u vaak een eerste groep klanten, maar de rentes liggen wel vaak rond de 8 tot 10 procent.

Probeer ons boekhoudprogramma!

Voor welke manier u ook kiest, een goede boekhouding is altijd belangrijk. Zorg ervoor dat u die goed op orde hebt en maak gebruik van ons handige online programma. U kunt dit programma 30 dagen lang gratis uitproberen. Wanneer u zzp’er bent, dan kunt u zelfs profiteren van onze speciale actie en een jaar lang gratis online boekhouden.

Reageren niet mogelijk.