Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Tips voor effectief voorraadbeheer in uw magazijn

Met een goed voorraadbeheer in uw magazijn kunt u veel winnen. Denk bijvoorbeeld aan efficiënter werken en een betere veiligheid. Kortom, uw bedrijf draait beter als de logistiek in uw magazijn klopt. Met de volgende tips kunt u praktisch aan de slag.

1. Vergaderen over de inrichting van uw magazijn

Een belangrijke eerste stap voor de logistiek in uw magazijn is vergaderen met de betrokken mensen. Vaak wordt er dan meteen gedacht aan overleg met de financiers en beslissers, maar had u ook aan de magazijnwerkers gedacht? Zij doen het praktische werk in het magazijn en zien het als eerste wanneer er zaken niet goed lopen.

2. Wat moet er gebeuren in uw magazijn?

De tweede stap om uw magazijnbeheer voor te bereiden of te verbeteren, is uitgebreid. Van de volgende zaken moet er overzicht zijn:

  • Hoe worden de goederen bij u geleverd? Op pallets, rolcontainers of een andere manier?
  • Welke goederenstromen gaan er rond?
  • Wat is de doorloopsnelheid van uw producten?
  • Welke transportmiddelen worden er voor de producten gebruikt?
  • Gaan er orderpickers rond in het magazijn?
  • Hoeveel volume wordt er opgeslagen van elk product?
  • Wat is de groeiverwachting van uw bedrijf (en aansluitend het magazijn)?

Door antwoorden te geven op deze vragen heeft u een goed beeld bij hoe uw magazijnlogistiek eruit moet zien.

3. Wat vraagt er om verandering in uw magazijn?

Er zijn allerlei methodes die ervoor zorgen dat uw magazijnbeheer goed loopt. Interne transportmiddelen die passen bij uw magazijn, zorgen dat er veel efficiënter gewerkt wordt dan wanneer er transportmiddelen worden gebruikt die simpelweg niet bij uw magazijn passen. Is er bijvoorbeeld een heftruck nodig? En gebruikt u verrijdbare stellingen of doorrolstellingen?

Verandering en inrichting in uw magazijn kunt u goed in kaart brengen door een tekening (bijvoorbeeld een vlekkenschema) waarmee u in kaart brengt welke producten er bijvoorbeeld bij elkaar horen. Aan de hand van dit schema kunt u een inrichtingsplan maken.

4. Gebruik maken van fulfilment, verbetering of niet?

Fulfilment betekent dat u de opslag van goederen aan een ander bedrijf uitbesteed. Dit bedrijf neemt het orderpicken en de opslag van u over. Een voordeel is dat het u minder tijd kost en dat fulfilment relatief goedkoop is. Een nadeel is dat de bestellingen minder persoonlijk zijn naar uw klanten toe. Het is dan de vraag wat u bij uw bedrijf vindt passen.

5. Overzicht over inkomsten en uitgaven

Overzicht over uw inkomsten en uitgaven hangt samen met uw magazijnbeheer. Met een goed boekhoudprogramma creëert u snel overzicht. Offective is een betrouwbaar boekhoudprogramma dat werkt met een cloud. Naast uw inkomsten en uitgaven, kunt u met Offective ook uw voorraad en facturen beheren, samen met vele andere zaken. ZZP’ers kunnen Offective nu een jaar lang kosteloos uitproberen!

Reageren niet mogelijk.