Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Cybercrime neemt toe onder ondernemers: wat te doen?

Meer dan een kwart van de ondernemers is de afgelopen 2 jaar slachtoffer geworden van cybercrime. Dit schokkende cijfer blijkt uit een onderzoek door studenten van de politie-academie. Al deze ondernemers maakten gebruik van mailen, internet en internetbankieren. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor criminelen op het net.

Cybercrime leidt niet altijd tot schade

Bij de ondernemers die leed onder cybercrime was in er bij twee vijfde deel van de gevallen geen sprake van enige schade. Bij de meerderheid leverde het tijdverlies op, beperkte toegang tot de eigen gegevens en soms (fors) financieel verlies. Omdat er niet altijd sprake is van echte schade, is het voor de politie ook moeilijk om het feitelijk probleem goed in kaart te krijgen. In veel gevallen doen ondernemers ook geen aangifte.

Zelfredzaamheid is van groot belang

Als er aangifte wordt gedaan van cybercrime blijkt dat een aantal zaken niet kunnen worden behandeld door gebrek aan capaciteit en kennis bij de politie. Het is dan ook van groots belang dat ondernemers zichzelf zoveel mogelijk beschermen tegen cybercrime. Een goede virusscanner is zeker geen overbodige luxe en hoeft niet duur te zijn. Daarnaast is het zaak ook geen onnodige risico’s te nemen met mails en andere berichten waarvan u de inhoud niet vertrouwt. Door informatie te delen, kunt u andere ondernemers ook waarschuwen tegen duistere praktijken.

Doe altijd aangifte

Aangifte doen, ook al is uw schade miniem, kan anderen behoeden voor een echt probleem. Op die manier is de politie actief bezig met het probleem en krijgen zij een beter beeld van wat er speelt op het gebied van cybercrime. Ruim een kwart van de ondernemers werd in de achterliggende twee jaar slachtoffer van cybercrime. Om ervoor te zorgen dat dit cijfer daalt, kunnen we er allemaal maar beter zo goed mogelijk op reageren.

Veilig online boekhouden

Wilt u veilig online boekhouden? Probeer dan nu 30 dagen gratis ons online boekhoudprogramma. Werkt u als ZZP’er? Dan hebben wij zelfs een speciale actie voor u, waarbij u een jaar lang gratis gebruik kunt maken van ons programma.

Reageren niet mogelijk.