Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Van 6 naar 9% BTW: welke ondernemers merken dit?

Huishoudens zullen vanaf 1 januari 2019 jaarlijks gemiddeld 300 euro duurder uitkomen. Per die datum gaat namelijk de btw van 6 naar 9 procent. De verhoging raakt iedereen: de kapper, medicijnen en boodschappen, maar ook theaterkaartjes, boeken, bloemen en planten zullen meer kosten. ING-experts hebben uitgerekend dat de inflatie ruim 0,6 procent extra zal stijgen. Volgens een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek zal de verhoging de hogere inkomens iets harder treffen dan de lagere inkomens.

Hoger btw-tarief

De verhoging van het btw-tarief van 6 naar negen procent moet leiden tot in totaal 3,1 miljard euro extra aan staatsinkomsten. Consumenten zullen het grootste deel daarvan moeten ophoesten, en wel ruim 2,3 miljard. De overige 0,8 miljard zal moeten komen uit de zakken van ondernemingen. Volgens ING wordt een btw-verhoging vaak vrijwel meteen en ook nog eens volledig in de prijzen doorberekend.

Effect op detailhandel

De sector bloemen en planten is een van de sectoren die volgens verwachting hard getroffen zal worden door de btw-verhoging. Volgens een onderzoek naar de gevolgen van de btw-verhoging op de positie van Nederlandse bloemisten zullen de bloemen enerzijds ruim 2,8 procent in prijs toenemen, met als gevolg een daling in de vraag naar bloemen. Aan de andere kant zal de koopkracht verbeteren door de lagere heffing in de inkomstenbelasting: hogere uitgaven dus aan bloemen en planten.

Koopkrachtverbetering

Het kabinet heeft evenwel beloofd dat – ondanks de stijging van 3 procent btw – de koopkracht van de meeste huishoudens het komend jaar zal verbeteren. Er zal namelijk een verlaging van de inkomstenbelasting voor werkenden plaatsvinden, wat een gunstig effect zal hebben op de werkgelegenheid. Op deze manier wordt het lonender om te werken. Werknemers zullen doorgaans meer bereid zijn te werken als ze netto meer overhouden.

Expert pleiten voor één uniform btw-tarief

Volgens ING-economen is deze maatregel goed voor de welvaart. Verschillende btw-tarieven werken economisch verstorend. Het heeft als resultaat dat consumenten relatief meer aanschaffen van laag belaste producten. Dat is anders wanneer er sprake zou zijn van slechts één tarief. De experts zijn er daarom voorstander van om volledig af te stappen van de tweedeling van een laag en hoog tarief. Zij pleiten voor het instellen van één uniform btw-tarief.

Eenvoudig boekhouden met Offective

Het leven van een zzp-er is soms behoorlijk lastig. Gelukkig kan uw boekhouding heel gemakkelijk zijn dankzij Offective. Met een online programma kunt u bijvoorbeeld uren eenvoudig bijhouden. Maak een proefaccount aan en probeer het 30 dagen gratis uit. Bent u al zzp’er? Startende ondernemers kunnen zelf een jaar gratis gebruikmaken van onze dienst.

 

Reageren niet mogelijk.