Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Boekhouder vs accountant: Wat is het verschil?

Vaak wordt in de praktijk door ondernemers niet echt een verschil gemaakt en gezien tussen een boekhouder en een accountant. Toch zijn die verschillen er, en ze zijn in de dagelijkse praktijk wel degelijk van belang voor u. We belichten het graag voor u om wat meer duidelijkheid te scheppen over beide beroepen, zodat u precies weet wie u in wilt zetten om u te ondersteunen bij de administratie van uw onderneming.

Beschermde titel

Niet iedereen mag zich accountant noemen. Een accountant moet een diploma hebben op universitair (registeraccountant) of hbo-niveau (accountant-administratieconsulent). Een accountant wordt in en buiten het bedrijfsleven beschouwd als een onafhankelijk financieel specialist. Er zijn twee type accountants: AA (Accountants Administratieconsulent) en RA (Register Accountant).

Een accountant heeft vaak veel marktkennis en kijkt iets verder dan alleen de cijfers. Een accountant heeft vaak een iets hoger uurtarief dan een boekhouder. Dit komt doordat hij jaarlijks veel opleidingen moet volgen om zijn kennis op peil te houden.

Boekhouden is een vak op zich

In tegenstelling tot een accountant mag iedereen zich boekhouder noemen, hoewel er ook op dat gebied vele diploma’s kunnen worden behaald en ook op hoog niveau. Een goede boekhouder is in staat om een administratie tot in de puntjes voor u te verzorgen en kan daarbij bijzonder waardevol zijn voor uw bedrijf.

Enkele belangrijke verschillen

Hoewel beide beroepen zich bezig houden met de financiële administratie zijn er duidelijke verschillen in de taken die zij uitvoeren. Hierbij enkele verschillen

  • Een boekhouder houdt de administratie bij en verzorgt vaak ook wat bijkomende zaken, zoals belastingaangiftes of personeelsgegevens. Een boekhouder is voor u de sparringpartner voor de dagelijkse praktijk.
  • Een accountant kan ook de administratie verzorgen, maar is in het algemeen meer geschikter voor specifieke adviezen of controleopdrachten.
  • Een accountant controleert in het algemeen de administratie en kan daarbij in sommige gevallen ook een verklaring van getrouwheid geven. Door zijn expertise op financieel gebied kan een accountant u als ondernemer ook op bredere gebieden adviseren: van het inrichten van een administratie tot het verkopen van uw bedrijf. Een accountant is van alle markten thuis.
  • Een boekhouder heeft vaak een lager uurtarief.
  • Een boekhouder heeft vaak meer kleinere bedrijven als klant. Bij een accountant zitten vaak wat grotere bedrijven.

Boekhouder of accountant

Gaat u starten met u bedrijf en weet u niet precies voor wie u kiezen? Het hebben van een accountant is niet verplicht. Dit is alleen wanneer je meer dan 50 werknemers en meer dan 8,8 miljoen aan omzet draait. Als startende ondernemer kunt u prima zelf online boekhouden met Offective en u laten ondersteunen door een boekhouder.

U kunt ons systeem 30 dagen gratis proberen. Als u zzp’er bent, kunt u gebruikmaken van onze speciale actie en een jaar lang gratis bij ons boekhouden. Natuurlijk kunt u ook deze gegevens eenvoudig laten controleren door een accountant, wanneer u die zekerheid graag hebt.

Reageren niet mogelijk.