Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Bestaand bedrijf kopen: 8 aandachtspunten

Soms krijgt u als ondernemer de kans om een bestaand bedrijf over te nemen. Dit is spannend, maar geeft een hoop voordelen. Zo heeft u direct klanten, vaak ook al een ruime bekendheid in een regio en alle processen staan al.

Een onderneming koopt u niet zomaar, want er is vaak een reden waarom een bedrijf te koop staan. Gaat het niet goed? Zijn er schulden of erger? Als u de koper bent, dan zult u zich goed moeten verdiepen in de materie en geen kat in de zak te kopen. Vaak is er immers ook een groot bedrag mee gemoeid. Toch loopt een overname regelmatig fout omdat ondernemers het op hun onderbuikgevoel doen. We geven u 8 aandachtspunten als u een bedrijf wilt kopen.

1. De verkoper is nog niet zover

Veel vaker dan u zult denken, kan de verkoper zijn bedrijf nog niet ‘loslaten’. Dit levert onvermijdelijk problemen op als er sprake is van klantenbinding. Maak hierover goede afspraken!

2. Neem uw tijd

De eerste keuze hoeft niet altijd de juiste te zijn. Neem uw tijd, totdat u de onderneming heeft gevonden waarbij u een goed gevoel heeft. Meld u aan bij diverse websites en makelaars die voor u kunnen speuren naar bedrijven die passen bij uw vraag.

3. Laat een due diligence doen

Vertrouw nooit alleen op cijfers of uw eigen kennis van zaken. Laat een onderzoek doen door specialisten en zorg dat u daarbij betrokken wordt om het bedrijf echt te leren kennen. Lees jaarrekeningen en spreek met medewerkers als die er zijn.

4. Wees kritisch over de waarde van de onderneming

In een goede onderneming heeft de verkoper een band met zijn ‘zaak’. Dat zal hem ook vaak een wat rooskleurig idee geven van de waarde van het bedrijf. Kijk er goed naar en prik hier doorheen zonder de gevoelens van de verkoper te kwetsen.

5. Ken uw eigen financiële mogelijkheden

Als u dan de onderneming heeft gevonden die u heeft gezocht, zult u ver willen gaan om die te verwerven. Wees op dat moment voorzichtig en ken uw eigen financiële ‘rek’. Het is bijzonder onprettig om met een zware financiële last te starten.

6. Ken uw eigen zwakke punten

Vaak vinden ondernemers het moeilijk om zelfkritisch te zijn. Zeker als u overweegt te starten met een nieuwe onderneming die een forse investering vereist, is dat van belang. Als de onderneming niet past bij uw capaciteiten is dat altijd een ‘no go’.

7. Zorg voor een businessplan

Als u een onderneming koopt, is het verstandig om al een plan te maken voor de nabije toekomst. Als ondernemer weet u dat stilstand achteruitgang betekent. Hoe wilt u dit gekochte bedrijf naar een hoger niveau brengen? Welke stappen en kosten zijn daarbij nodig?

8. Wees voorbereid op de onderhandelingen

De verkoper heeft ongetwijfeld lang nagedacht over deze verkoop en zich daar terdege op voorbereid. Zorg dat u zich een goed beeld vormt wat voor u van belang is en bepaal uw grenzen.

Goede administratie

Een duidelijke administratie geeft goed inzage in het reilen en zeilen van een bedrijf. Kies bij de overname van het bedrijf direct voor een online boekhouding welke u op elk moment en vanaf elke locatie kan ingezien. Offective is een all-in-one boekhoudsysteem. Probeer het 30 dagen gratis!

Reageren niet mogelijk.