Beste Offective gebruiker! Vanwege de samenvoeging met Silvasoft kunt u vanaf nu inloggen via de inlogpagina op de website van Silvasoft.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten of niet?

Als ondernemer zal u er vast wel eens over nadenken: ‘Wat gebeurt er als ik arbeidsongeschikt raak voor kortere tijd, langdurig of zelfs permanent’? Dat is in ieder geval geen prettig idee, want er zijn geen overheidsvoorzieningen voor ondernemers behoudens de bijstand. Maar is een dergelijk risico dan wel te verzekeren tegen een redelijke premie of moet u maar accepteren dat dit een ondernemersrisico is?

AOV verzekering

In Nederland is bijna alles te verzekeren en dat doen we ook vaker dan in het buitenland. Dus is een A.O.V. oftewel een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers ook mogelijk. Maar daarbij moet u wel beseffen dat er keuzes moeten worden gemaakt. Er zijn verschillende vormen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en natuurlijk ziet het kostenplaatje er bij elke vorm weer anders uit.

Hoeveel wilt u verzekeren?

Het zal  duidelijk zijn dat een verzekering waarbij aan u volledige winst wordt doorbetaald bij iedere vorm en periode van arbeidsongeschiktheid een behoorlijk risico zou kunnen vormen voor de verzekeringsmaatschappij. Deze vorm van verzekering heeft dan ook een erg hoge premie. Dus zijn er diverse andere opties, waarbij in principe de uitkering altijd lager is dan 100% van de winst.

U kunt hierbij denken aan een verzekering die pas ingaat na een bepaalde periode van arbeidsongeschiktheid, omdat u de eerste periode zelf opvangt. Ook slechts een deel van de winst verzekeren of een maximale periode is echter mogelijk. Laat u altijd goed informeren omtrent mogelijkheden en premie.

Kortom, u moet dus een keuze maken over:

  • Hoeveel procent van uw inkomen wilt u verzekeren? Vanaf 50%.
  • Hoelang is uw eigen risicoperiode? Tussen de 1 maand of 2 jaar.
  • Tot welke leeftijd wilt u uw inkomen verzekeren? Tot 60, 62, 65 of 67 jaar.

Aan de hand van deze gegevens, uw leeftijd en uw inkomen zal er een premiebedrag opgesteld worden.

Waar baseert u uw keuze op?

Bij elke keuze is het natuurlijk belangrijk dat u deze weet te onderbouwen. De gegevens met betrekking tot de te verzekeren winst haalt u uit uw administratie. Hiervoor is het wel van belang dat deze inzichtelijk en goed op orde is. Een goede boekhouding vormt in zulke gevallen de basis.

Bent u nog op zoek naar een goed online boekhoudprogramma waarbij u altijd inzage heeft in de nodige gegevens? U kunt ons pakket 30 dagen gratis proberen.

Reageren niet mogelijk.